Start / Kunskapsbanken
Vår faktabaserade sida ”Kunskapsbanken” innehåller allt mellan himmel och bröd. Fyll på dina kunskaper i detta dignande smörgåsbord av fakta som får din hjärna att jäsa.
Om hur kolhydrater funkar i kroppen, om brödets roll för bättre klimat och hälsa samt om brödets historia. Här står det!
Brödets guldpärla heter fullkorn för ingen enskild kostfaktor förebygger ohälsa som just fullkorn. Här hittar du det mesta om pärlan.
Gluten är ett protein som finns råg, vete och korn. En förutsättning för luftigt bröd och ett big no-no för den som som har celiaki (glutenintolerans).
Inget är bättre än film, det gäller även när vi vill förklara olika samband mellan mat, hälsa och klimat. Här har vi samlat några men det finns 20 till.
Till vänster en film om fullkorn.
OM KNÄCKEBRÖD - DET ÄLDSTA BRÖDET
Bakas oftast på råg och kryllar av fullkorn. Vet du varför det är ett hål i mitten på runda knäckebrödskakor?
När mackor blir en hel måltid
Det beror förstås på när brödsort, antal brödskivor o pålägg. Här får du inspiration.
Surdeg & fullkorn med bagare Tobias Jadberg
Surdeg och fullkorn är en oslagbar kombination. Förutom att surdeg ger viss smak och längre hållbarhet så blir fullkornets förträffligheter mer tillgängligt.
Doktorn svarar på hur man vet om man inte tål gluten.
Så här går det till när man tar reda på om man lider av sjukdomen celiaki/glutenintolerans.
Nyhetsbrev
Brödinstitutet strävar efter att vara den naturliga kunskapskällan om bröd i synnerhet och om god och bra mat för hälsan och klimatet i allmänhet
© Brödinstitutet.
Brödinstitutet AB
Sveavägen 25
Box 3546
103 69 Stockholm
Telefon 08-762 67 95
Brödinstitutet AB Sveavägen 25 Box 3546 103 69 Stockholm Telefon 08-762 67 95