Vår faktabaserade sida ”Kunskapsbanken” innehåller allt mellan himmel och bröd. Fyll på dina kunskaper i detta dignande smörgåsbord av fakta som får din hjärna att jäsa.
DET MESTa OM BRÖD OCH KOLHYDRATER
Om hur kolhydrater funkar i kroppen, om brödets roll för bättre klimat och hälsa samt om brödets historia. Här står det!
Gluten är ett protein som finns råg, vete och korn. En förutsättning för luftigt bröd och ett big no-no för den som som har celiaki (glutenintolerans).
Inget är bättre än film, det gäller även när vi vill förklara olika samband mellan mat, hälsa och klimat. Här har vi samlat några men det finns 20 till.
Bakas oftast på råg och kryllar av fullkorn. Vet du varför det är ett hål i mitten på runda knäckebrödskakor?
Spela videoklipp
När mackor blir en hel måltid
Det beror förstås på när brödsort, antal brödskivor o pålägg. Här får du inspiration.
Spela video om surdegsbröd- surdeg-bröd
Surdeg & fullkorn med bagare Tobias Jadberg
Surdeg och fullkorn är en oslagbar kombination. Förutom att surdeg ger viss smak och längre hållbarhet så blir fullkornets förträffligheter mer tillgängligt.
Spela videoklipp
Doktorn svarar på hur man vet om man inte tål gluten.
Så här går det till när man tar reda på om man lider av sjukdomen celiaki/glutenintolerans.