Quiz

Stora helg- och brödquizet

Vad vet du om vörtbröd, klimat och bröd, fibrer, glutentrådar etc? Testa dina kunskaper i Brödinstitutets helg- och brödquiz.

1/8

Fråga 1 - Stora helg- och brödquizet

Varför äter vi vörtbröd till jul?
Man ville ha ett mörkare bröd vid den mörka årstiden.
Vörten blev över vid ölbryggningen som man gjorde inför stora måltider.
Den passar bra ihop med russinen som är en central del vid brödbakning till jul.
2/8

Fråga 2 - Stora helg- och brödquizet

Protein, ett av våra tre näringsgivande näringsämnen. Hur mycket protein finns det i bröd?
1-3 procent
8-12 procent
18-20 procent
3/8

Fråga 3 - Stora helg- och brödquizet

Hur länge har vi ätit spannmål på denna del av planeten?
Sedan cirka 20 000 år.
Sedan cirka 5 000 år.
Sedan cirka 10 000 år
4/8

Fråga 4 - Stora helg- och brödquizet

Olika mat ger olika mängd koldioxidutsläpp. Vilken mat ger mycket och vilken ger lite? Ange vilken rangordning där 1 ger mer än 2 etc. som är korrekt.
1. Ägg 2. Potatis 3. Mjölk
1.Kaffe 2. Ägg 3. Spannmålsprodukter
1. Kött 2. Spannmålsprodukter 3. Bladgrönsaker,
5/8

Fråga 5 - Stora helg- och brödquizet

Vad har gluten för funktion när man bakar bröd?
Det skapar en viss smak
Det bygger trådar som gör brödet luftigt
6/8

Fråga 6 - Stora helg- och brödquizet

Fullkorn och fibrer - vari består skillnaden?
Fullkorn finns bara i spannmål (dvs vete, råg, korn, havre, ris, majs m.m.).
Fullkorn finns i spannmål men också i frukt, grönsaker och rotfrukter.
Fullkorn och fibrer är två olika namn för samma sak.
7/8

Fråga 7 - Stora helg- och brödquizet

Tunnbröd har sina rötter i norra Sverige. Ungefär hur länge är ett mjukt tunnbröd inne i ugnen och vid vilken temperatur när det bakas på traditionellt sätt?
200 grader i 4 minuter
400-500 grader och mycket kort tid, max 30 sek
300-400 grader i 2 minuter
8/8

Fråga 8 - Stora helg- och brödquizet

Sverige har ett stort brödutbud vilket bland annat beror på att landet bjuder på olika förutsättningar för att odla olika sädesslag. I vilken del av Sverige bakade man förr mest med råg? (Idag finns det rågbröd överallt.)
Norrland
Götaland
Svealand
I hela landet

Bravo, du har nu gjort alla frågor!

Dina svar!

Varför äter vi vörtbröd till jul?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Protein, ett av våra tre näringsgivande näringsämnen. Hur mycket protein finns det i bröd?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Hur länge har vi ätit spannmål på denna del av planeten?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Olika mat ger olika mängd koldioxidutsläpp. Vilken mat ger mycket och vilken ger lite? Ange vilken rangordning där 1 ger mer än 2 etc. som är korrekt.

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Vad har gluten för funktion när man bakar bröd?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Fullkorn och fibrer - vari består skillnaden?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Tunnbröd har sina rötter i norra Sverige. Ungefär hur länge är ett mjukt tunnbröd inne i ugnen och vid vilken temperatur när det bakas på traditionellt sätt?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Sverige har ett stort brödutbud vilket bland annat beror på att landet bjuder på olika förutsättningar för att odla olika sädesslag. I vilken del av Sverige bakade man förr mest med råg? (Idag finns det rågbröd överallt.)

Du svarade:

Det rätta svaret är:

sök på brödinstitutet

nyhetsbrev

Registrera dig

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

E-postadress
*Genom att kryssa i denna ruta godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter som sparas enligt dataskyddsförordningen (GDPR), samt att du har läst och godkänner våra villkor och bestämmelser i användandet av denna webbsida..