Kampanjen 6-8 skivor bröd om dagen

Under 1970-talet lanserades den klassiska reklamkampanjen ”Socialstyrelsen rekommenderar 6 – 8 skivor bröd om dagen” som är en av Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade kampanjer.

kampanjen många kommer ihåg

På 70-talet nåddes svenska folket av  Brödinstitutets kampanj ’Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 brödskivor om dagen’. En kampanj som hos många fortfarande är välkänd.

Bröd tillsammans med andra spannmålsprodukter samt potatis tillhör det vi kallar stapelvaror. Det är mat som är typiska för ett land då det är närodlat, lätt att få tag på och är källor till kroppens primära energikälla, alltså kolhydrater. 

Vilken sanning har 6-8 brödskivor idag?

Bröd är en god källa till E-vitamin, B-vitaminer (t ex folsyra), järn och magnesium. Bröd är rikt på kolhydrater som är kroppens enklaste energikälla. 

Kalorimängd för kvinnor
Om man äter 6 skivor bröd ger det cirka 450 kcal vilket är cirka 22 procent av det dagliga energibehovet hos en vuxen kvinna där riktvärdet är 2 100 kcal per dygn. Motsvarande siffror vid ett intag av 8 skivor bröd ger cirka 600 kcal vilket är cirka 28 procent av det dagliga energibehovet.

Kalorimängd för män
För män ger 6 skivor bröd omkring  18 procent av dygnets energibehov, 24 procent vid ett intag av 8 skivor. Riktvärdet för mäns energibov är 2 500 kcal per dygn.

Uträkningen är baserad på dessa bröd och mängder (inom parantes gäller för 8 skivor):

2 (2) skivor mjukt halvgrovt matbröd
2 (3) skivor knäckebröd, 
2 (3) skivor rostbröd

Bröd = grönt & klimatsmart

Bröd ligger i främsta ledet bland de livsmedel som kvalar in som mest klimatsmarta. Det ligger på samma nivå som baljväxter vilket betyder under 1 kg CO2-ekv per kilo mat. Genom att välja mer bröd och annan spannmålsmat bidrar vi till att minska koldioxidutsläppen. Bröd är ett av de enklaste sätten att äta mer vegetabilier på

Fullkorn finns bara i bröd och andra spannmålsprodukter

Fullkorn har det senaste decenniet seglat upp, med tung vetenskaplig tyngd bakom sig, som  den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad. Men 9 av 10 äter för lite och svenskar ligger längst ner på intaglistan i jämförelse med våra nordiska grannar. Fullkorn  förebygger våra stora folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer.
Leta efter bröd och andra spannmålsprodukter som är märkt med det gröna nyckelhålet. Bröd kan också vara märkt ´fullkornsbröd`alternativt ’rikt på fullkorn’.

4 skivor fullkornsbröd per dag är ett gott sätt att få i sig ordentligt med fullkorn. 

Spela videoklipp

Magnus Härenstam förklarar 6-8 brödskivor på sitt sätt.

Föregående
Nästa