måndagsmackan

Måndagsmackan är det svinnsmarta, klimatsmarta och hälsosamma svaret på frågan vad man ska äta till lunch eller middag när en mängd olika rester dignar i kylen och skafferiet. Och inga krångliga ingredienser eller timjankvistar behövs för att göra måltiden god och läcker. De flesta bröd funkar och det skadar inte om man använder bröd som har några dagar på nacken. Med de här recepten funkar det bra.

Måndagsmackan är utan motsvarighet det absolut bästa sättet att minska matsvinnet hemma. Använd rester du har, lägg på ett bröd och du har en bra macka ur alla nödvändiga perspektiv för både hälsan o klimatet:

  • Äter upp rester = minskar svinnet och är klimatsmart
  • Äter en blandning av olika slags mat = kroppen mår bra av många olika slags vitaminer & mineraler.
  • Kolhydrater, fett och protein i bra blandning = du blir mätt
  • Använd fullkornsbröd = Du äter den mat som förebygger ohälsa mest av allt (ja, det slår frukt & grönt och fisk).
  • Äter bröd – något av det mest klimatsmarta vi kan äta med < 1 kg CO2-ekv per kg bröd.
 
 

För den extra nyfikne finns mer att läsa om 

Klimatsmart mat

Matsvinn 

Fullkorn

Ibland gör vi #Måndagsmackan BY INVITE då en inbjuden gäst gör en Måndagsmacka som tar vara på rester och gammalt bröd. Vill du bidra? Hör av dig!

Recept och styling:
Camilla Pérez

Fotograf:
Lina Eidenberg Adamo
utom Måndagsmackan BY INVITE

Alla måndagsmackor

Här samlar vi (snart) alla måndagsmackor som vi har publicerat på webben.