vad ska vi äta till middag?

Låt oss presentera Måndagsmackan som ett svar på en av de vanligaste frågorna på vardagarna. När kylen och skafferiet dignar av olika rester blir Måndagsmackan ett gott, billigt, klimatsmart och hälsosamt alternativt. Och som pricken över i bidrar du till  mindre matsvinn!  De flesta bröd funkar och det skadar inte om man använder bröd som har några dagar på nacken. Med de här recepten funkar det bra. Inga krångliga ingredienser eller timjankvistar behövs för att göra måltiden god och läcker.

Hur kan jag minska matsvinnet?

Måndagsmackan är utan motsvarighet – vägar vi påstå – det absolut enklaste och godaste sättet att minska matsvinnet hemma. Använd rester du har, lägg på ett bröd och du har en bra macka ur alla nödvändiga perspektiv för både hälsan o klimatet:

  • Äter upp rester = minskar svinnet och är klimatsmart
  • Äter en blandning av olika slags mat = kroppen mår bra av många olika slags vitaminer & mineraler.
  • Kolhydrater, fett och protein i bra blandning = du blir mätt
  • Använd fullkornsbröd = Du äter den mat som förebygger ohälsa mest av allt (ja, det slår frukt & grönt och fisk).
  • Äter bröd – något av det mest klimatsmarta vi kan äta med < 1 kg CO2-ekv per kg bröd.

Klimatsmart mat

Matsvinn 

Fullkorn

Ibland gör vi #Måndagsmackan BY INVITE då en inbjuden gäst gör en Måndagsmacka som tar vara på rester och gammalt bröd. Vill du bidra? Hör av dig!

Recept och styling:
Camilla Pérez

Fotograf:
Lina Eidenberg Adamo
utom Måndagsmackan BY INVITE

Alla måndagsmackor