Start / Kunskapsbanken / Måndagsmackan
måndagsmackan
Måndagsmackan är det svinnsmarta, klimatsmarta och hälsosamma svaret på frågan vad man ska äta till lunch eller middag när en mängd olika rester dignar i kylen och skafferiet. Och inga krångliga ingredienser eller timjankvistar behövs för att göra måltiden god och läcker. De flesta bröd funkar och det skadar inte om man använder bröd som har några dagar på nacken. Med de här recepten funkar det bra.
Måndagsmackan är utan motsvarighet det absolut bästa sättet att minska matsvinnet hemma. Använd rester du har, lägg på ett bröd och du har en bra macka ur alla nödvändiga perspektiv för både hälsan o klimatet:
- Äter upp rester = minskar svinnet och är klimatsmart
- Äter en blandning av olika slags mat = kroppen mår bra av många olika slags vitaminer & mineraler.
- Kolhydrater, fett och protein i bra blandning = du blir mätt
- Använd fullkornsbröd = Du äter den mat som förebygger ohälsa mest av allt (ja, det slår frukt & grönt och fisk).
- Äter bröd – något av det mest klimatsmarta vi kan äta med < 1 kg CO2-ekv per kg bröd.
För den extra nyfikne finns mer att läsa om
Ibland gör vi #Måndagsmackan BY INVITE då en inbjuden gäst gör en Måndagsmacka som tar vara på rester och gammalt bröd. Vill du bidra? Hör av dig!
Recept och styling:
Camilla Pérez
Fotograf:
Lina Eidenberg Adamo
utom Måndagsmackan BY INVITE
Alla måndagsmackor
Här samlar vi (snart) alla måndagsmackor som vi har publicerat på webben.


Snabb banh-mi
Måndagsmackan kan ta flera olika former – här med vietnamesisk touch.




Svampmackan
Ta enkelt vara på gårdagens när det finns svamp o potatismos kvar i kylen.




Kycklingmackan BBQ – By Invite
Helstekt kyckling med klassiska tillbehör är en favorit som med sina rester blir utmärkt underlag för en Måndagsmacka.