Quiz

Sommar, bröd & quiz

Vad vet du om spannmålssorter, klimatsmarta livsmedel och grahamsbröd? Testa dina kunskaper i Brödinstitutets sommarquiz!

1/8

Fråga 1 - Sommar, bröd & quiz

Våra fyra sädesslag - råg, korn, vete och havre - är vackra, goda och klimatsmarta. Vilket av dessa sädesslag var vanligast att man bakade tunnbröd på, förr i tiden?
Korn
Råg
Havre
2/8

Fråga 2 - Sommar, bröd & quiz

Protein är ett av våra tre näringsgivande näringsämnen. Hur mycket protein finns det i bröd?
1-3 procent
8-12 procent
18-20 procent
3/8

Fråga 3 - Sommar, bröd & quiz

Grahamsbröd - vilket sädesslag är det bakat på.?
Grahamsmjöl är ett annat namn för en sorts fullkornsrågmjöl.
Grahamsmjöl är samma sak som fullkornsvetemjöl.
Grahamsmjöl är ett blandningsmjöl med lika delar råg, vete och korn.
4/8

Fråga 4 - Sommar, bröd & quiz

Bröd är något av det vanligaste i kundvagnarna. Hur mycket bröd äter vi i genomsnitt per person och år?
25-30 kg
50-55 kg
40-45 kg
5/8

Fråga 5 - Sommar, bröd & quiz

Vad har gluten för funktion när man bakar bröd?
Det skapar en viss smak
Det bygger trådar som gör brödet luftigt
Det gör vetemjölet starkare.
6/8

Fråga 6 - Sommar, bröd & quiz

Fullkorn och/eller fibrer, är det nån skillnad?
Fullkorn finns bara i spannmål (dvs vete, råg, korn, havre, ris, majs m.m.).
Fullkorn finns i spannmål men också i frukt, grönsaker och rotfrukter.
7/8

Fråga 7 - Sommar, bröd & quiz

Hur startar man en surdeg? (Fermentering = en råvara förädlas med hjälp av mikroorganismer och jäser.)
Gammalt bröd blandas med ättika som får stå framme o fermenteras.
En deg av mjöl o mjölk blandas och får sedan fermenteras med hjälp av främst mjölksyrebakterier.
En deg av mjöl och vatten blandas och får sedan fermenteras med hjälp av främst mjölksyrebakterier.
8/8

Fråga 8 - Sommar, bröd & quiz

Vilket av de nordiska länderna äter mest bröd?
Finland
Norge
Sverige
Island
Danmark

Bravo, du har nu gjort alla frågor!

Dina svar!

Våra fyra sädesslag - råg, korn, vete och havre - är vackra, goda och klimatsmarta. Vilket av dessa sädesslag var vanligast att man bakade tunnbröd på, förr i tiden?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Protein är ett av våra tre näringsgivande näringsämnen. Hur mycket protein finns det i bröd?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Grahamsbröd - vilket sädesslag är det bakat på.?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Bröd är något av det vanligaste i kundvagnarna. Hur mycket bröd äter vi i genomsnitt per person och år?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Vad har gluten för funktion när man bakar bröd?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Fullkorn och/eller fibrer, är det nån skillnad?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Hur startar man en surdeg? (Fermentering = en råvara förädlas med hjälp av mikroorganismer och jäser.)

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Vilket av de nordiska länderna äter mest bröd?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

sök på brödinstitutet

nyhetsbrev

Registrera dig

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

E-postadress
*Genom att kryssa i denna ruta godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter som sparas enligt dataskyddsförordningen (GDPR), samt att du har läst och godkänner våra villkor och bestämmelser i användandet av denna webbsida..