Bröd, hälsa & klimat
Bröd och andra spannmålsprodukter är sedan 10 000 år, tillsammans med potatis och rotfrukter, en av våra stapelvaror. Stapelvaror kännetecknas av att de är kolhydratrika, näringsrika och närodlade och väl anpassade för vårt klimat
Sverige har en stark brödkultur som innefattar mjukt, hårt, surt, sött, grovt, fint, luftigt och platt bröd. Läs mer om de olika sorterna.
Bröd ger oss många olika vitaminer och mineraler som till exempel järn, magnesium och olika b-vitaminer som folsyra. Bröd är en bra källa till kolhydrater och innehåller också mellan 8 och 12 procent protein. Läs mer om olika slags kolhydrater och vilken funktion de har i kroppen.
Bröd är omtyckt av de allra flesta. Det är inte dumt, inte minst då det är något av det mest klimatsmarta vi kan äta. Genom att använda bröd och annan mat som har några dagar på mackan kan du också bidra till mindre svinn genom att göra Måndagsmackan (funkar även andra dagar!). Läs mer om bröd och svinn här.
En annan fantastisk egenskap hos bröd och andra spannmålsprodukter är att det är enda källorna till fullkorn. Fullkorn har de senaste åren seglat upp som den viktigaste kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad. Här finns mycket att läsa.
Det finns en del funderingar kring gluten. Vi har samlat all information om det här.