Start / Opinion och media
opinion & media
Finalist till Publishingpriset 2024
Brödinstitutets hemsida är nominerad till Publishingpriset. Vi är tillsammans med webbyrån Mustasch väldigt glada och stolta och ser framemot finalen den 5 november.
Svag debatt om folkhälsa och hållbarhet
Årets Almedalsvecka var i år ett tydligt exempel på att debatten inte kommer igång riktigt. Även om många kloka ord sades och händer räcktes ut för vidare samarbeten besvarades sällan frågeställningarna ordentligt. Fokus på att få ut just sitt budskap var överhängande.
Fullkorns-Främjandet söker projektledare
FullkornsFrämjandet har landat, i Göteborg, och söker nu en dedikerad projektledare som självständigt kan starta upp, leda och driva verksamheten inom FullkornsFrämjandet med placering i innovationsmiljön GoCo i Mölndal.
Matkorgen visar: mindre salt i brödet
Livsmedelsverkets undersökning Matkorgen visar att åtgärderna med att minska mängden salt i nu ger resultat. Brödet lyfts fram som ett gott exempel.
Kan mat vara exkluderande?
Kan mat vara exkluderande genom att viss mat blir ansedd som mer fin än annan?
Kan mat vara exkluderande?
Kan mat vara exkluderande genom att viss mat blir ansedd som mer fin än annan?
Fermentering, folkhälsa & fullkorn – en sammanfattning
Med två toppforskare med fokus på matens förebyggande effekter och fullkornets roll i tarmen gav Brödinstitutets seminarium mersmak för mer av både fullkorn och surdeg. Metoderna för att nå dit är enklare än vad många tror.
Brödets popularitet skjuter i höjden
Den positiva attityden till bröd ökar, fler äter bröd varje dag och mackor som måltid har stigit markant. Det finns också en växande uppfattning om brödets praktiska värde i vardagen. Allt fler ser bröd som en tidsbesparande lösning samtidigt som det är det mest populära sättet att äta fullkorn på. Det visar Brödtermometern, Brödinstitutets årliga opinionsundersökning.
Hybridseminarium – fermentering, folkhälsa och fullkorn
Fermentering, folkhälsa och fullkorn – Brödinstitutets seminarium om senaste forskningen kring tarmhälsans betydelse. Den 6 februari kl 830-10
Brödinstitutet prisat för sin kommunikation
Brödinstitutets arbete med att förbättra folkhälsan har resulterat i tre priser på två veckor med filmserien Det torra livet på Brödinstitutet, en semidokumentär med stor portion självdistans. Att vinna Sveriges och Nordens bästa kampanj i sociala medier visar hur Brödinstitutet tydligt når ut i syfte att förbättra matvanor och därmed folkhälsan.
Med respekt för det man inte vet
Att vara tvärsäker är rätt ute. Problemet med tvärsäkerhet är att helhetsbilden sällan stämmer när forskningen har utrett vad som verkligen gäller. Eller ännu mer tydligt vad som gäller, så här långt.
Skriv vad du menar, det håller.
Floskelbingo passar inte för något, och särskilt inte när vi ska ställa om till hållbar livsmedelskonsumtion med alla de utvecklingsinsatser som är helt nödvändiga.
OBS för (vissa) influencers
Det är minst sagt intressant hur många som tycker sig tro att just deras åsikt är relevant för fler än dem själva. Hela influencerfenomenet är ett tydligt exempel. Ett fenomen som jag är starkt skeptisk till.
Succé för fullkornsbröd på Tik-Tok
Brödinstitutets kampanj Det torra livet på Brödinstitutet, bestående av en kort fejkdokumentär och bröd-memes, har hittills setts över 10 miljoner gånger, skapat ett stort engagemang och ökat både kunskapen och viljan att äta mer fullkornsbröd hos unga vuxna. Med en rejäl portion självdistans och humor nådde Brödinstitutet fram.
Finalist till Livsmedelspriset – igen
Nominerade för andra gången på tre år för att vi belyser nyttan och hälsofördelarna med att äta bröd, och lyfter fram fullkorn som en viktig faktor att förebygga ohälsa samt uppmärksammar spannmål som en klimatsmart, hållbar och hälsosam gröda.
Fullkorn är inte allt
Rubrikerna i mångas liv kan vara dramatiska just nu. Kanske viktigt att ibland zooma ut något för att fokusera på andra saker. Jag pratar om Känslan av sammanhang, KASAM.
Svart på vitt: 6-8 brödskivors roll för hälsan och klimatet
En av Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade reklamkampanjer Socialstyrelsen rekommenderar 6–8 skivor bröd om dagen står sig väl i en tid där matvanor och matproduktion ställs i fokus för ökad hälsa och hållbarhet. 6–8 brödskivor om dagen, med fullkorn, har stora fördelar för både folkhälsan och klimatet.
Från seminariet ’6-8 brödskivor – vad hände sedan?’
Fullkorn skulle kunna vara ett annat ord för hållbarhet sammanfattade Livsmedel i Fokus Brödinstitutets seminarium på tema 6-8 brödskivor -vad hände sedan?
6-8 brödskivor – vad hände sedan? SEMINARIE-INBJUDAN
Vi bjuder in till ett faktafullt seminarium med allt från opinionsundersökningsresultat, om vart proteinskiftet tar oss, vilken roll 6-8 brödskivor har idag mitt i 1,5-graders-målet, folkhälsoutmaningar och höga matpriser.
Är stenmalet o surdeg vägen till hållbarhet?
Det är att sila mygg och svälja kameler om fokuset på bra och hälsosamt bröd främst handlar om malningsmetod, surdeg eller kulturspannmål.
Vi vill kunna berätta mer om fullkorn
Det var svårt att värja sig mot allt ruffel och båg på Allt för Hälsan och det är illa av flera anledningar.
Med självdistans ska vi få fler att äta fullkorn
För att få unga att förstå fullkornsbrödets fördelar är nu Brödinstitutet ute med en kampanj vid namn ”Det torra livet på Brödinstitutet”. Kampanjen består av en semidokumentär filmserie med en stor portion självdistans,
Funkar 6-8 brödskivor idag?
Det har gått cirka 50 år sedan kampanjen gick. Har budskapet någon bäring på 2020-talet? Det snabba svaret är ja, det längre hittar du i länken.
Fullkorn behöver inte vara så torrt
De flesta, ungdomar och unga vuxna i synnerhet, äter alldeles för lite fullkorn. Då fullkorn förebygger våra stora folksjukdomar mest av alla kostfaktorer, parallellt med att ohälsan kryper nedåt i åldrarna, vill Brödinstitutet ändra på attityden till fullkornsbröd hos yngre vuxna.
5 dåliga på Allt för Hälsan
Det var svårt att värja sig mot allt ruffel och båg på Allt för Hälsan och det är illa av flera anledningar.
Vikt och viktigt – vart tog folkhälsan vägen i tider av kris?
Varför är det så sällan folkhälsotema på ledarsidorna, vilken roll har kroppsaktivisterna, hur stort är det personliga ansvaret för sin vikt i förhållande till samhällets samt om dålig karaktär och om det är ok att påpeka för andra att de behöver ändra sina levnadsvanor.
När vetenskapen svarar tyckare
Efter mer än ett decenniums milslånga inlägg, och ibland även militanta attityder, från falanger av självutnämnda kostexperter om att LCHF-kost (Low Carb High Fat) skulle vara bäst vid specifikt diabetes typ 2, säger SBU:s (Statens beredning för medicinsk och social utvärderings) pinfärska utvärdering något annat.
Behöver vi sockerfria kakor och choklad?
Behövs sockerfri mat? För dem med diabetes eller generellt?
Myter kring mat och hälsa ger felaktiga och skadliga hälsotrender
Många går in i det nya året med stora planer på att sätta hälsan i fokus.
Kostråden är livsmedelsindustrins karta & kompass
Med anledning av artikeln ’Vem styr kostråden?’ vill vi passa på att beskriva hur den svenska livsmedelsindustrin ser på och använder dessa råd.
Från livsfarligt till livsviktigt
Kolhydrater har helt felaktigt fått stå ut med de flesta extrema beskrivningarna avseende hälsoeffekter.
Fullkorn stiger i graderna men få vet i vilken mat det finns
Tisdagen den 16 november firas INTERNATIONELLA FULLKORNSDAGEN.
Fullkornet kan lära av surdegen
Det är dags att fullkornet blir trendigt på samma sätt som surdegen.
Brödinstitutet nominerad till livsmedelspriset
Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset.
Är det brödet som är busarna?
Att matsvinn är ett stort problem är sant och när vi ska samtala om brödsvinn ser vi det som angeläget att bilden av verkligheten är heltäckande.
Gluten – myterna och sanningen. Om vikten av att äta glutenfritt för vissa och inte för alla
’Man kan inte ha lite celiaki, lika lite som att man kan inte vara lite gravid.’
USA:s nya kostråd i en knäckebrödspizza
USA:s nya kostråd vidhåller det som tidigare har gällt, dvs lagom med mat, mer grönt och frukt, mer fisk, mindre socker och salt med mera.
Öppet brev till SVT:s fråga doktorn hälsa
Varför sprider SVTs nya program Fråga doktorn hälsa förvirrande budskap om mat och hälsa?
Brödtermometern visar – osäker kunskap om vilken mat som är hälsosam och klimatsmart
Att fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa allra mest är inte etablerat i Sverige.
Vegopodden om gluten & kolhydrater
VEGOpoddens Mattias Kristiansson träffar dietist Maria Stiell från Brödinstitutet och pratar myter och sanningar om bröd, gluten, kolhydrater och fullkorn.
Måndagsmackan – helt utan krångel och timjankvistar
Måndagsmackan är svaret på vad man kan äta till lunch eller middag när en mängd olika rester dignar i kylen eller skafferiet.
Från LCHF till klimathot – Brödtermometern visar kurvan
Brödtermometern – en årlig opinionsundersökning från Brödinstitutet som presenterar vad vi i Sverige anser om bröd, fullkorn och kolhydrater.
Brödinstitutet krossar matmyter
Är allt mörkt bröd nyttigt och vad är antiinflammatorisk kost?
Minskad matnoja och gärna mer fullkorn
Matoron minskar, fler vill äta fullkorn och begreppet nyttig mat förknippas med vad den inte innehåller.
Fullkornets hälsosamma effekter ökar
Fullkorn har under några år seglat upp som en kostfaktor med många goda hälsobringande egenskaper.
Debattartikel: brödets nytta för klimatet glöms bort
I debatten om fördelarna med en större andel växtbaserade livsmedel glöms brödet ofta bort.
Allt om sambandet mellan bröd och klimat
Allt du inte visste om sambandet mellan bröd och klimat hittar du här.
Poddavsnitt med Maria Sitell på brödinstitutet & Göran Greider: ”vad ska vi äta då?”
Livsmedelsföretagens podd Feeder tar er med på flera intressanta samtal om mat.
#BREAD THE FUTURE
Under vintern och våren 2016 genomförde Brödinstitutet initiativet Bread The Future om det klimatsmarta brödet.