Matkorgen visar: mindre salt i brödet

Bröd-mindre-salt-Matkorgen-Livsmedelsverket

Livsmedelsverkets undersökning Matkorgen visar att åtgärderna med att minska mängden salt i nu ger resultat. Brödet lyfts fram som ett gott exempel.

Brödets popularitet skjuter i höjden

Brödtermometern-Brödinstitutet

Den positiva attityden till bröd ökar, fler äter bröd varje dag och mackor som måltid har stigit markant. Det finns också en växande uppfattning om brödets praktiska värde i vardagen. Allt fler ser bröd som en tidsbesparande lösning samtidigt som det är det mest populära sättet att äta fullkorn på. Det visar Brödtermometern, Brödinstitutets årliga opinionsundersökning.

Brödinstitutet prisat för sin kommunikation

Vinnare_Brödinstitutet

Brödinstitutets arbete med att förbättra folkhälsan har resulterat i tre priser på två veckor med filmserien Det torra livet på Brödinstitutet, en semidokumentär med stor portion självdistans. Att vinna Sveriges och Nordens bästa kampanj i sociala medier visar hur Brödinstitutet tydligt når ut i syfte att förbättra matvanor och därmed folkhälsan.

Succé för fullkornsbröd på Tik-Tok

Fullkornsbröd-TikTok

Brödinstitutets kampanj Det torra livet på Brödinstitutet, bestående av en kort fejkdokumentär och bröd-memes, har hittills setts över 10 miljoner gånger, skapat ett stort engagemang och ökat både kunskapen och viljan att äta mer fullkornsbröd hos unga vuxna. Med en rejäl portion självdistans och humor nådde Brödinstitutet fram.

Finalist till Livsmedelspriset – igen

livsmedelspriset-finalister-Brödinstitutet-2023

Nominerade för andra gången på tre år för att vi belyser nyttan och hälsofördelarna med att äta bröd, och lyfter fram fullkorn som en viktig faktor att förebygga ohälsa samt uppmärksammar spannmål som en klimatsmart, hållbar och hälsosam gröda.

Svart på vitt: 6-8 brödskivors roll för hälsan och klimatet

En av Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade reklamkampanjer Socialstyrelsen rekommenderar 6–8 skivor bröd om dagen står sig väl i en tid där matvanor och matproduktion ställs i fokus för ökad hälsa och hållbarhet. 6–8 brödskivor om dagen, med fullkorn, har stora fördelar för både folkhälsan och klimatet.

Fullkorn behöver inte vara så torrt

De flesta, ungdomar och unga vuxna i synnerhet, äter alldeles för lite fullkorn. Då fullkorn förebygger våra stora folksjukdomar mest av alla kostfaktorer, parallellt med att ohälsan kryper nedåt i åldrarna, vill Brödinstitutet ändra på attityden till fullkornsbröd hos yngre vuxna.