Brödinstitutet prisat för sin kommunikation
- förbättrar matvanor och folkhälsa
Brödinstitutets arbete med att förbättra folkhälsan har resulterat i tre priser på två veckor med filmserien Det torra livet på Brödinstitutet, en semidokumentär med stor portion självdistans. Att vinna Sveriges och Nordens bästa kampanj i sociala medier visar hur Brödinstitutet tydligt når ut i syfte att förbättra matvanor och därmed folkhälsan.
Att få ungdomar att ändra sitt beteende är utmanande. Med detta som bas skapade Brödinstitutet kampanjen Det torra livet på Brödinstitutet på sociala medier, vilket gick hem. Utmärkelserna är guld i Tik-Tok Awards Nordics samt guld i Swedish Content Awards kategori intresseorganisation samt silver i kategori effekt. Kampanjen togs fram tillsammans med boutiquebyrån Jung Relations. Det torra livet på Brödinstitutet är en semidokumentär filmserie med stor självdistans där vi får följa karaktärerna Gunnar, Daniel och Bella ge sig ut på sociala medier i ett till synes omöjligt uppdrag: att göra fullkornsbröd coolt igen. Målet, att öka den positiva attityden till fullkornsbröd, uppnåddes rejält.
Tidigare under hösten var Brödinstitutet finalist till Livsmedelspriset, för andra gången på tre år, för att under lång tid ha skapat en viktig debatt kring bröd och hälsa. Brödinstitutet delade andraplatsen tillsammans med KRAV.
– Vi är självklart väldigt glada över utnämningarna och att budskapet har nått fram så bra, säger Maria Sitell, kommunikationschef på Brödinstitutet. Vi har och kommer alltid arbeta för att vetenskap hörs minst lika starkt som tyckande och är stolta över att vi, tillsammans med många kloka, har nått hit där vi är idag.
Brödinstitutets målsättning är att förklara det vetenskapliga sambandet mellan mat, hälsa och klimat på ett lättillgängligt sätt. Ofta genom att effektivt slå hål på alla de felaktiga matmyter som florerar kring till exempel kolhydrater, gluten och vad som är klimatsmart mat.
– Bakom framgångarna ligger en långsiktig strategi kring hur vi ska göra fakta och vetenskap lättillgängligt för olika målgrupper. Strategin har följts på ett målmedvetet sätt och olika personer har bidragit med kommunikationen, nu senast i Tik-Tok-kampanjen, säger Martin Lundell, vd för Brödinstitutet. Ett tidigare exempel är Brödinstitutets julkalender på sociala medier som slog hål på 24 mat-, bröd- och hälsomyter, en av de mest uppskattade och framgångsrika aktiviteter vi har gjort.
Många vill äta mer fullkornsbröd
Fullkorn klassas som den enskilda kostfaktor som påverkar hälsan mest. Enligt Nordiska Näringsrekommendationer rekommenderas vi äta 90 gram fullkorn/dag/person vilket 9 av 10 personer inte når upp till. Fullkorn finns bara i spannmålsprodukter och bröd är den främsta fullkornskällan i Sverige. Efter kampanjen Det torra livet på Brödinstitutet ville 67 procent i målgruppen (18–35 år), äta mer fullkornsbröd.
Vi har och kommer alltid arbeta för att vetenskap hörs minst lika starkt som tyckande.
Maria Sitell och Martin Lundell, Brödinstitutet
Tidigare priser och nomineringar för Brödinstitutets arbete hittar du här.
På nyåret presenteras Brödinstitutet årliga opinionsundersökning Brödtermometern. Anmäl dig här (scrolla längst ner till en röd ruta) för att inte missa den. Undersökningen utförs av United Minds.
Du hittar Brödinstitutets Facebook, Instagram, Tik-Tok och X på @brodinstitutet samt på www.brodinstitutet.se
För mer information, kontakta:
Maria Sitell, kommunikationschef, Brödinstitutet
maria@brodinstitutet.se, +46 (0) 707-64 58 84
- Text: Maria Sitell
- Publicerad: 2023-11-06