Svart på vitt: 6-8 brödskivors roll för hälsan och klimatet

En av Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade reklamkampanjer Socialstyrelsen rekommenderar 6–8 skivor bröd om dagen står sig väl i en tid där matvanor och matproduktion ställs i fokus för ökad hälsa och hållbarhet. 6–8 brödskivor om dagen, med fullkorn, har stora fördelar för både folkhälsan och klimatet.

På 70-talet nåddes svenska folket av Brödinstitutets numera legendariska kampanj. Christina Möller, filosofie hedersdoktor och före detta chef KF:s provkök berättar om bakgrunden:

– Det var på 70-talet som vi i Sverige blev medvetna konsumenter. Miljödebatterna avlöste varandra och den så kallade gröna vågen svepte fram. Under kampanjens gång propagerade Brödinstitutet för skållat rågbröd, lantbröd med surdeg, grahamsbröd och osyrat surdegsbröd i stället för det då helt dominerande vita brödet och sötlimpa, berättar Christina Möller.

Bröd är en stor källa till fullkorn

Fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad och finns bara i spannmålsprodukter.  Fullkornsinnehållet beror på brödsort. Sex skivor bröd varav tre mjuka med 30 procent fullkornsmängd tillsammans med tre skivor knäckebröd ger 80 gram fullkorn. Rekommendationerna är 75 gram för kvinnor och 90 gram för män. 

fulkornsmängd-6-8-brödskivor

så här mycket Kalorier innehåller bröd

Riktvärdet för vårt dagliga energibehov är cirka 2 100 kcal för kvinnor och cirka 2 500 kcal för män. Sex skivor bröd ger cirka 450 kcal vilket är cirka 22 procent av det dagliga energibehovet hos en vuxen kvinna. Motsvarande siffror vid ett intag av åtta skivor bröd ger cirka 600 kcal vilket är cirka 28 procent av det dagliga energibehovet. För män ger sex skivor bröd omkring 18 procent av dygnets energibehov, 24 procent vid ett intag av åtta skivor. 

Enligt Brödinstitutets årliga opinionsundersökning Brödtermometern ligger brödintaget idag på i genomsnitt fyra brödskivor per person/dag.

Så-mycket-kalorier-finns-det-i-bröd-Brödinstitutet

Bröd ger mycket låg klimatpåverkan

Bröd och andra spannmålsprodukter är lika klimatsmarta som baljväxter, det vill säga strax under 1,0 koldioxidekvivalenter (CO2ekv) per kilo. Mer om klimatsmart mat här.

bröd är en väsentlig protein- och näringskälla

Fyra skivor bröd om dagen – det aktuella dagsintaget – ger ungefär 25 procent av dagsbehovet av protein. På frågan om kroppen kan tillgodogöra sig det vegetabiliska proteinet i bröd och alla näringsämnen i brödet svarar Inger-Cecilia Labba, doktor i livsmedelsvetenskap:

– Svaret är att ja, nästan alltid. Men när det kommer till mineraler är det under förutsättning att det finns stimulerande ämnen, exempelvis grönsaker som innehåller C-vitamin eller en skiva kött eller fisk tack vare den stimulerande köttfaktorn. I surdeg däremot är upptaget naturligt bättre. Att baka fullkornsbröd på surdeg är alltså något av det smartaste för att få i sig allt som är bra med bröd.

proteinjämförelse-bröd

– Spannmål är en viktig källa till bland annat magnesium, zink och järn när det äts med stimulerande ämnen, påpekar Inger-Cecilia Labba vidare.

Saltinnehåll i bröd

En skiva mjukt bröd ger i genomsnitt 0,38 gram salt och sex skivor ger alltså drygt 2 gram salt. Dagens brödkonsumtion på i genomsnitt knappt 4 skivor per dag ger 1,52 gram salt. Livsmedelverket rekommenderar ett maxintag på 6 gram per dag. Ta del av saltberäkningen i sin helhet.

kolhydrater och socker i bröd

I Sverige äter vi allt från grovt, sötat till ljust, osötat bröd. Mängden socker ligger på allt från helt osötat till 13 procent beroende på brödsort. Ett fullkornsrikt bröd med lite socker (5 gram/100 gram) har bättre effekt på hälsan än vad ett osötat, siktat bröd har. Anledningen är att kolhydrater är väldigt varierade. Beroende på vilken sort det är (sockerarter, stärkelse, och fibrer), dess struktur och i vilken slags mat de finns kan man säga något om effekten. Ju grövre desto bättre för den metabola hälsan. Kolhydrater är kroppens primära energikälla.

Underlag vid uträkning

Uträkningen för energi är baserad på följande bröd och mängder (inom parantes gäller för 8 skivor):

2 (2) skivor mjukt halvgrovt matbröd
2 (3) skivor knäckebröd 
2 (3) skivor rostbröd

Uträkningen för saltinnehåll är baserad på 

  1. Beräknad saltmängd av bröd som står för 85 procent av utbudet av mjukt, förpackat bröd (ej viktat).
  2. Beräknad saltmängd för 50 procent av försäljningen av mjukt, förpackat bröd. Utgör topp 23 av mest sålda brödsorter.

Källa: AC Nielsen samt företagens (Fazer, Hatting/Lantmännen Unibake, Polarbröd och Pågen) produktbeskrivning.

För mer information kontakta gärna

Maria Sitell, kommunikationschef och dietist, Brödinstitutet
maria@brodinstitutet.se 0707-64 58 84