Måndagsmackan är det svinnsmarta, klimatsmarta och hälsosamma svaret på frågan vad man ska äta till lunch eller middag när en mängd olika rester dignar i kylen och skafferiet. Och inga krångliga ingredienser eller timjankvistar behövs för att göra måltiden god och läcker. De flesta bröd funkar och det skadar inte om man använder bröd som har några dagar på nacken. Med de är recepten funkar det bra.

Recept och styling: Camilla Pérez
Fotograf: Lina Eidenberg Adamo
utom Måndagsmackan BY INVITE

Måndagsmackan är utan motsvarighet det absolut bästa sättet att minska matsvinnet hemma. Använd rester du har, lägg på ett bröd och du har en bra macka ur alla nödvändiga perspektiv för både hälsan o klimatet:

+ Äter upp rester = minskar svinnet och är klimatsmart
+ Äter en blandning av olika slags mat = kroppen mår bra av många olika slags vitaminer & mineraler.
+ Kolhydrater, fett och protein i bra blandning = du blir mätt
+ Använd fullkornsbröd = Du äter den mat som förebygger ohälsa mest av allt (ja, det slår frukt & grönt och fisk).
+ Äter bröd – något av det mest klimatsmarta vi kan äta med < 1 kg CO2-ekv per kg bröd.

För den extra nyfikne finns mer att läsa om klimatsmart mat, matsvinn och fullkorn.

Måndagsmackan_Viktväktarna_brödsvinn

Kycklingmackan BBQ – BY INVITE

Helstekt kyckling med klassiska tillbehör är en favorit som med sina rester blir utmärkt underlag för en Måndagsmacka.

✔️ Snabbpickla kokta morötter i en 1-2-3 lag (1 msk ättika 12%, 2 msk socker, 3 msk vatten) Låt stå 10-15 min.
✔️ Bena ur och dra isär lite kyckling till typ pulled chicken.
✔️ Blanda med 1 msk bbq-sås
✔️ Rosta 1 skiva rågbröd
✔️ Toppa med ruccola, kyckling, picklade morötter och, för lite extra kras på toppen, krossade valnötter.

#Måndagsmacka BY INVITE är när en inbjuden gäst gör en Måndagsmacka som tar vara på rester och gammalt bröd.  Denna gång är det Karin Nileskog @WW Viktväktarna som har bidragit med en både svinnsmart och god lunch- eller middagsförslag.  Foto och styling: Karin Nileskog.

Måndagsmackan__Pyttmackan_svinnsmart

🥪Kryddig pyttmacka🥪

Ta enkelt vara på gårdagens rester!

Stek en pytt på gårdagens korv (vego om man vill) tillsammans med grönkål, purjolök och kikärtor med kryddor, t ex chilipeppar och spiskummin. Stek brödet, gärna ett portionsbröd med fullkorn, i pannan och lägg på fyllningen. Tips är att toppa med lite mild gräddfil.

En smakrik kombo för en kylig vinterdag – ät direkt medan den är varm!

Måndagsmackan_Dietistgrevinnan_brödsvinn

Färgspraksmackan – BY INVITE

Börja med en rejäl skiva surdegsbröd. Om brödet har några dagar på nacken är det bara att steka eller rosta det frasigt så är det som nytt igen.

Sedan är det dags att lägga de tre färgglada rörorna på plats. Gör röror på

✔️ gröna ärter
✔️rödbetor
✔️gula kikärter

…. och lägg på mackan. Lägg till picklade morötter och rödbetor, kanske från en tidigare måltid, perfekt för lite härlig syra. För att få till knaster och sälta blir det gott med grönkålschips från gårdagskvällen om du har, och rostade pumpafrön och solroskärnor. Som kronan på verket – lite koriander .

#Måndagsmacka BY INVITE är när en inbjuden gäst gör en Måndagsmacka som tar vara på rester och gammalt bröd.  Denna gång är det leg dietist Julia Binnegård @dietistgrevinnan som har bidragit med ett svinnsmart, färgsprakande och gott lunch- eller middagsförslag som är bra både för plånboken och miljön. Foto och styling: Julia Binnegård.

Måndagsmackan_Brödinstitutet_Brödsalladen_klimatsmart_svinnsmart

🥗Brödsalladen🥗

Måndagsmackan kan ta flera olika former – låt kreativiteten flöda!

Dela gårdagens lax i mindre bitar. Blanda med sallad, tunnskivad broccoli, äpple och rödlök. Dela bröd, t ex grötbröd i fyrkanter och stek i smör eller olja och blanda alla ingredienser. Gör en vinägrett (på olja, vinäger, flytande honung, citrussaft och peppar) och ringla över salladen.

Brödsalladen är ett svinnsmart sätt att använda brödet som hunnit bli lite torrt! Bröd har ett väldigt lågt klimatavtryck – njut av mat som är bra för dig och klimatet 🌾

Måndagsmackan_svampmacka_Brödinstitutet

🥪Svampmackan🥪

Mosa kokt potatis med lite mjölk eller grädde – salta och peppra. Smörstek kantareller, eller annan svamp, med hackad schalottenlök och persilja. Lägg moset och svampen på ett danskt rågbröd och toppa med en ytterligare brödskiva. Stek ett ägg och lägg på toppen, toppa med hyvlad parmesan och lite av svampen.

Du vet väl att bröd är ett väldigt enkelt sätt att äta mer klimatsmart? 🌱

Måndagsmacka

Potatis- & kesomacka – BY INVITE

Bred matfett på surdegsbröd. Rosta gärna brödet om det har blivit lite torrt. Lägg på sallat, keso och därefter skivad kokt potatis. Strö över dill. Lägg på skivat kokt ägg och strö eventuellt över lite örtsalt. Toppa eventuellt med picklad rödlök eller färsk sådan. Har du lite överbliven lax passar det också som topping. Mums säger vi på Brödinstitutet.

🍞 Surdegsbröd, 🧈 Matfett,  🥬 Salladsblad, ✔️ Keso, 🥔 Kokt potatis, 🥚 Kokt ägg, ✔️ Fryst dill,  🐟 Ev tillagad lax (kan uteslutas), ✔️ Ev picklad rödlök

#Måndagsmacka BY INVITE är när en inbjuden gäst gör en Måndagsmacka som tar vara på rester och gammalt bröd.  Denna gång är det leg dietist Emma Martner @emergikost som har bidragit med en både svinnsmart och god lunch- eller middagsförslag.  Foto och styling: Emma Martner.

Smörrebröd – BY INVITE

Använd helgens rester och gör några olika smörrebröd. Det går att förvandla nästan vilka rester som helst till festmat på det här sättet. Denna gång några småportioner kvar från olika middagar med detta varierande resultat:

  • Tomat och mozzarella
  • Grekisk färsbiff med fetaost + tomat
  • Hummus och skivad gulbeta
  • Falafel + stark sås på matyoghurt, samt koriander och granatäpplekärnor

➡️Lägg upp fint på valfritt fullkornsbröd och bara njut!

#Måndagsmacka BY INVITE är när en inbjuden gäst gör en Måndagsmacka som tar vara på rester och gammalt bröd. Denna gång är det leg dietist Kajsa Asp Jonsson, Mersmak Kommunikation som bjuder på olika smörrebröd med smarriga pålägg av helgresterna. Foto och styling: Kajsa Asp Jonsson

Svampsmörgåsen – BY INVITE

Använd ett bröd med några dagar på nacken, i det här fallet är det ett surdegsbröd som kan grillas eller stekas. Stek skivad svamp i smör, blanda ner lite Crème Fraiche, salt och svartpeppar. På bilden är det fjällskivling men all svamp funkar förstås.
Mums säger vi och tar nog två!

#Måndagsmacka BY INVITE är när en inbjuden gäst gör en Måndagsmacka som tar vara på rester och gammalt bröd. Denna gång är det Bröd&Kvarn som bjuder på ett surdegsbröd med smarrigt pålägg. Foto och styling: Bröd & Kvarn.

Måndagsmackan_Brodinstitutet_Strandwrap_tunnbröd_svinnsmart_matsvinn_klimat

🥪Strandwrap🥪

Rör ihop en lätt rödbetstsatsiki: blanda rivna kokta rödbetor med yoghurt, vitlök, olivolja, salt & peppar. Bred generöst med tsatsiki på ett tunnbröd och lägg på grillad kyckling, avokado och mynta efter smak. Rulla ihop till somriga wraps.

Som namnet antyder är dessa allra godast att äta på stranden!

#Måndagsmackan
#svinnsmart

 

svinn_mackor_fullkorn_Måndagsmackan_Brödinstitutet_picnic

🥪Picknickmackan🥪

En macka som fungerar utmärkt att ta med ut på picknick!

Bred generöst med fetaoströra (fetaost, créme fraiche, salt & peppar) på ett gott bröd. Lägg på skivade jordgubbar, ruccola, oliver och några basilikablad. Toppa med lite Crema de Balsamico och svartpeppar. Riktiga sommarsmaker!

Få andra livsmedel har så lågt klimatavtryck som bröd så njut av att mackor både är bra mat för dig och för klimatet 🌾🙏🏼

Måndagsmackan_brödsvinn_svinn_växtbaserat protein_grillmacka_Brodinstitutet

🥪Grillmackan🥪

Det är aldrig för tidigt eller sent för att grilla om du frågar oss så här kommer tips på en riktigt god grillad macka.

Bred ricottaost på ett gott mörkt bröd. Lägg på marinerade kronärtskockor, skivade tomater och gärna mycket timjan. Avsluta med en till brödskiva och grilla mackan på båda sidor. Ät direkt medan den är varm!

#måndagsmackan

Måndagsmackan_brödsvinn_svinn_växtbaserat protein

🥪Norska mackan🥪

Inget är väl mer passande idag 17 maj än en macka inspirerad av våra kära grannar!

Börja med att göra en enkel variant på Sandefjordssmör: vispa ihop smör, crème fraiche och citronsaft. På en polarkaka lägger du därefter rökt lax, Sandefjordssmöret, kokt vit sparris och några räkor (det går såklart utmärkt med tinade frysta räkor). Strössla över lite hackad gräslök på toppen. Nyt måltidet!

🌍 Vill du äta mer vego och klimatsmart är bröd ett utmärkt val eftersom det är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel.

Knäckebröd_pizza_knäckepizza_brödsvinn_matsvinn_svinn_Måndagsmackan_Brödinstituet

🥪Knäckepizza🥪

Bred ut créme fraiche på en knäckepizzabotten och lägg på skivade champinjoner, tunt skivad gul lök och hyvla över Gruyére efter smak. Ställ in den i ugnen på 250 grader i 8-10 minuter. Avsluta med att ringla över en god olja (allra helst tryffel) och toppa med krasse eller något annat grönt som finns i kylskåpet. Voilà!

PS: Föredrar man röd pizza går en sån variant såklart lika bra. DS.

Måndagsmackan_brödsvinn_svinn_växtbaserat protein

🥪Burgarmackan🥪

Den här mackan kommer garanterat uppskattas av alla familjemedlemmar!

Rör ihop en enkel örtmajonnäs genom att hacka ner valfri ört i färdig majonnäs och bred på ett snabbstekt surdegsbröd. Värm sen på valfri burgare som finns i kylen eller frysen (kött eller veg) och lägg ovanpå. Blanda skivad rödlök och tomater med lite lime och lägg på burgaren. Absluta med en äggula på toppen och en till brödskiva.

Du vet väl att bröd är en naturlig källa till växtbaserat protein = enkelt sätt satt äta mer klimatsmart ☺️🌱

svinn_mackor_brödinstitutet_baguette_fullkorn

🥪Snabb Banh Mi🥪

Detta är en härlig och lätt variant på den smakrika vietnamesiska baguetten!

Börja med att snabbpickla (10 min i ättika, socker, vatten) grönsaker du tycker om, vi har använt morot och gurka.

Gör en enkel chilimajonnäs genom att blanda ihop färdig majonnäs och valfri chilisås som står i kylen, till exempel srirachasås – det är gott med lite hetta här! Lägg grönsakerna och majonnäsen i en uppskuren fullkornsbaguette tillsammans med ugnsbakad fläskkarré från gårdagens middag. Avsluta med mycket koriander.

 

 

Måndagsmackan_Brödinsitutet_ svinn_bröd

🥪Påsksmörrebröd🥪

Detta är ett utmärkt sätt att använda de sista goda påskresterna!

Gör smörrebröd av knäcke och toppa med det du tycker om. Vi gillar färskost, sill, rädisor och dill eller potatis, créme fraiche, västerbottensost och gräslök och såklart klassikern ägg, majonnäs och valfri rom. Ät så många du orkar!

#Måndagsmackanförmindrematsvinn

 

Måndagsmackan_Brödinstitutet

 🥪Pumpastyle🥪

Använd en ugnsbakad pumpa. Mixa sen vita bönor till en mjuk kräm och blanda med citronsaft, olivolja, vitlök, salt och peppar. Lägg pumpa och bönkräm på ett gott surdegsbröd och toppa med knapriga rotfruktschips.

Både snyggt och gott!

#måndagsmackan
#vego

Måndagsmackan_vego_Brödinstitutet

🥪Rostad falafelmacka🥪

Värm på falafel och gör en hummus (finns också god att köpa). Gör en snabbpickling av rödlöken och skär upp en tomat. Mixa ihop en örtdressing av det som finns hemma, t.ex. mynta och persilja med olivolja, citronsaft, salt och peppar. Lägg sen ihop allt på en rostad macka.

Det här vill ni inte missa!

#måndagsmackan
#vego

Måndagsmackan_Brödinstitutet_Portabello

🥪Portabellomackan🥪

Grilla två skivor gott bröd, t.ex. rågkaka, tillsammans med portabellosvamp och låt en skiva vegansk ost smälta ovanpå svampen. Addera skivad tomat, sallad och lite snabbstekt purjolök mellan brödskivorna.

Har ni inte testat portabello på mackan än så är det verkligen dags!

#måndagsmackan
#vego

Måndagsmackan_Brödinstitutet_rotisknäcke

🥪Rotis-knäcke🥪

Rosta dina favoritrotfrukter i ugnen eller använd de som finns i kylen redan. Mixa kokta röda linser med citronsaft, lite vegansk färskost, paprikapulver, salt och peppar. Lägg upp på knäckebröd – troligen kommer du vilja du ha flera mackor…

Bon Appétit!

#måndagsmackan
#vego

🥪Köttbullemackan🥪

Värm på köttbullar och vispa ihop potatismos. Mixa ruccola fint och blanda
med creme fraiche, vitlök och salt. Lägg ett lager potatismos ovanpå en
stor mörk brödskiva, addera halverade köttbullar och ringla över
ruccolasåsen på slutet.

Ingen i familjen kommer bli besviken på den här middagen!

#måndagsmackan

Måndagsmackan_dubbeltorsk_Brödinstitutet

🥪Dubbeltorsk🥪

Bred smör på ett knäckebröd och lägg på lite sallad. Lägg en bit panerad
torsk ovanpå, som du antingen steker upp eller som väntar i kylen från
gårdagens middag. Avsluta med att strössla över lite hemgjord gremolata
(alltså en röra på persilja, vitlök, olja och citronskal).

En perfekt måndagsmiddag!

#måndagsmackan

Måndagsmackan_Brödinstitutet_Lasagnemackan

🥪Lasagnemackan🥪

Plocka fram kött- (eller veg)färssåsen från igår och vispa ihop en tjock
bechamelsås. Montera sen färsen och såsen i lager i en havrefralla eller
annat bröd. Det är extra gott med tre brödskivor som ger mackan lite
höjd. Gratinera i ugnen och servera med många basilikablad.

Tips: Passar extra bra en kall höstdag!

Måndagsmackan_indiska_mackan_Brödinstitutet_madame

🥪Indiska mackan🥪

Värm upp gårdagens chicken tikka masala och lägg ovanpå ett danskt
rågbröd till exempel. Rosta sen snabbt i ugn de grönsaker som finns i kylen.
Paprika och kål är gott till! Lägg på grönsakerna på mackan och toppa
med yoghurt och mango chutney.

En riktigt smakrik höjdarmacka!

🥪Medelhavsmackan🥪

På ett gott mörkt portionsbröd lägger du bladspenat, tonfisk, rödlök,
skivade tomater och ägg. Avsluta med svarta oliver och häll över en
dressing du tycker om.

Får vi tipsa om att avnjuta mackan i kvällssolen?

Bon Appétit!

Måndagsmackan_matiga_madame

🥪Råg-Madame🥪

Bred dijonsenap på två skivor t ex råglevain. Här går det jättebra att
använda bröd som har blivit lite torrt. Mellan skivorna lägger du rökt
skinka, skivad gruyere och paprika. Vänd mackan i äggstanning och stek
tills den får fin färg. Stek ett ägg och lägg på toppen.

En matig (och snygg) klassiker!

Det kommer mera…på måndag 🙂

 

🥪Tacomackan🥪

Den här mackan är en riktigt goding! Fyll ett gott fullkornsrost med
färsresterna från helgens tacos tillsammans med tacosås, rödlök, riven
ost och krossade nachochips. Toppa med lite extra riven ost och avsluta
med en brödskiva till.
Gratinera i ugnen.

En blivande favorit hos både barn och vuxna!

#måndagsmackan

 

Måndagsmackan_Brödinstitutet

🥪Pestorullen🥪

Lägg (parma)skinka på ett tunnbröd, fortsätt med skivad mozzarella och skurna soltorkade tomater i lager ovanpå varandra. Avsluta med ett lager pesto högst upp. Rulla ihop och skär i mindre bitar. Byt bara ut parmaskinkan om du vill ha veg.

Hur gott som helst!

#måndagsmackan

🥪Sommarknäcket🥪

Skiva kall potatis ovanpå ett knäckebröd, lägg på din favoritsill,
lite gräslökskräm (rör ihop t.ex. gräddfil, majonnäs, flingsalt och klippt
gräslök) och avsluta med skivade rädisor. Här behövs nog 2 mackor
för att bli mätt.

Något otippat som tar mackan till nästa nivå är jalapeno på toppen.
Testa om du vågar!

#Måndagsmackan

🥪3-minutersmackan🥪

Bred Philadelphiaost eller liknande på förslagsvis ett
grovt rågbröd och lägg på tomater och lite sallad. På med
makrillfilé i tomatsås (supernyttigt och gott på mackan)
och toppa med avokado och lite svartpeppar.
Avsluta med ännu en brödskiva.

Supersnabb och supergod måndagsmiddag!

…och nästa måndag kommer det en ny Måndagsmacka.

🥪Stroganoffsandwich🥪

En riktigt god resträddare!
Värm upp gårdagens korv Stroganoff och lägg på en mörk tunn brödskiva.
Ringla över vitlöksyoghurt och klipp lite persilja över, om du har hemma.

Vem visste att korv Stroganoff passade så bra som topping på mackan? 🙂

#Måndagsmackan

….och det kommer mera…

Måndagsmackan_Brödinstitutet

🥪Våfflad middagstoast🥪

Mellan två brödskivor lägger du mosad potatis (färdigkokade från gårdagens middag tex), smulad fetaost, skivad färdiglagad kycklingfilé och paprika. Avsluta med lite ruccola och olivolja. Lägg in mackan i våffeljärnet tills den blir härligt krispig. Här passar det utmärkt att använda bröd som har blivit lite torrt.

Mer våffelmackor till middag tycker vi!

Det kommer flera, på måndag.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se