A till Ö

Allt från antiinflammatorisk kost, vidare mot mathistoria, om kalorier och fakta om orsaker till uppsvullen mage. Här finns många korta videos som svarar på frågor om alla kolhydrater blir socker, vilken mat som är klimatsmart, behovet av glutenfritt och vilken mat som egentligen är nyttigast. Plus mera.

Filmerna är fria att använda när avsändaren – Brödinstitutet – tydligt anges.

A

Antiinflammatorisk kost

Stämmer det att det finns mat som är antiinflammatorisk? I denna video presenterar vi vad den samlade forskningen säger i frågan.

B

Bröd – det blir man väl tjock av?

Man blir varken tjock eller smal av att äta eller låta bli att äta ett livsmedel. Här kan du läsa mer om bröd.

Brödets historia

Vi har ätit bröd väldigt länge – i 10 000 år – och är anledningen till att vi blev bofasta. Mathistoriker Richard Tellström berättar om brödets ursprung och betydelse.

Brödkonsumtionen i Sverige

Bröd är ett av av de livsmedel som vi handlar oftast när vi handlar mat. Mer statistik hittar du här. Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, berättar i filmen.

C

Celiaki

Celiaki – eller glutenintolerans – är en autoimmun kronisk sjukdom som kräver helt glutenfri kost hela livet. Hur vet man att man har celiaki? Barnläkare och professor Jonas F Ludvigsson förklarar det bra. Mer om celiaki hittar du här.

E

Evolutionen och spannmål

Har bröd och spannmål någon plats i evolutionen? Vi frågar mathistoriker Richard Tellström igen.

F

Fullkorn  – var finns det?

Fullkorn finns bara i spannmål och har massa bra egenskaper som förebygger till exempel hjärt- o kärlsjukdomar, diabetes 2 och vissa cancerformer. Här har du introduktionsfilmen till fullkorn!

Fullkornet och hälsan

Fullkorn är den enskilda kostegenskap som förebygger ohälsa i allra högsta grad. Men hur är det med malet och krossat, funkar det lika bra? Leg dietist Maria Sitell går igenom hur det ligger till. Här kan du läsa ännu mer om fullkorn.

G

Gluten

Är gluten ett skadligt ämne som vi mår bäst av att undvika?

Här finns mer att läsa om gluten.

Glutenfritt

Är det nyttigare att äta glutenfritt även när man inte har glutenintolerans/celiaki?

K

Kalorier

Det finns tre energigivande näringsämnen, närmare bestämt fett, kolhydrater och protein. De ger alla kalorier, det vill säga energi och behövs i olika mängder för att kroppen ska fungera och må bra både nu och i framtiden. (Alkohol ger också energi men räknas inte till näringsämnena.)

Klimatsmart

Bröd och andra spannmålsprodukter är något av det mest klimatsmarta du kan äta. Ger lika lite koldioxidutsläpp som baljväxter, växer i vår närhet och är dessutom något som i princip alla gillar.

Klimatsmart igen

Den samlade forskningen är överens om att vi behöver äta mer växtbaserat för klimatets skull. Hit hör självklart bröd och andra spannmålsprodukter. Men vi vågar påstå att det glöms bort litegrann bland vegoalternativ och mandelmjölk. Använd mer bröd i maten och det blir både gott och klimatsmart.

Klimattanten Berit

Berit kallas även för mattanten från framtiden. Följ med när hon visar hur vi äter i framtiden. #BreadTheFuture

Kolhydrater – från rent socker till fibrer

Kolhydrater är kroppens primära energikälla. Kolhydrater finns i massor av olika former och har väldigt olika funktioner och effekter i kroppen. En del höjer blodsockret medan andra kolhydrater är bra mat för tarmarna. Har du koll? Titta gärna på filmen och fördjupa dig här.

Kostråd

Det dräller av olika tips om vilken mat man ska äta, men vilka råd kan man lita på egentligen? Självklart finns det kostråd som håller vetenskapligt och är rejält undersökta. I Sverige är det Livsmedelsverket som har koll på läget. I filmen berättar vi om vilka de är och hur de överensstämmer med övriga världens.

M

Mackor – funkar det som middag?

Det beror förstås helt och hållet på hur stor mackan är, vilket bröd du har och pålägget. Måndagsmackan inspirerar till bra mackmåltider för alla smaker.

Mörkt bröd – nyttigare än ljust?

Nja, om du vill äta grovt bröd är det bättre att gå efter fullkornsmängden och inte färgen. En del mörkt innehåller sirap och visst fullkornsrikt bröd är ljust. Det gröna Nyckelhålet är bra hjälp, titta efter det.

N

Näring i bröd

Bröd och andra spannmålsprodukter kryllar av näring, i synnerhet om fullkornet är med. Läs ännu mer här.

Nyttig mat

Viss mat är nyttig för de allra flesta, men vid vissa tillfällen i livet är viss mat nyttigare än annan. Hör vad leg dietist Klara Standley säger.

S

Sex till åtta brödskivor om dagen

Magnus Härenstams tappra försök att som nyhetsankare läsa upp texten från en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika reklamkampanj går väl sådär. Och, det var Brödinstitutet – inte Socialstyrelsen – som låg bakom kampanjen ♥.

Socker & Salt

Två ämnen som vi varken kan eller vill vara utan. Saltets effekter för smak och bibehållen kvalitet i många livsmedel är känt men för mycket salt är direkt skadligt. Sockrets njutningsfulla egenskaper är livsviktig ur ett evolutionsmässigt  perspektiv då det är första smaken vi vill ha som nyfödda. Men vi äter för mycket tillsatt socker. Vill du läsa mer – klicka här.  Nyfiken på socker i bröd? Det kan du läsa mer om här.

Sveriges brödutbud

Sverige har ett enormt stort brödutbud och betydligt större än många andra länder. Det finns hårt, mjukt, platt, luftigt, sött och osötat bröd, med hela korn, med siktat mjöl etc. Varför är det så egentligen? Martin Lundell på Sveriges bagare & konditorer vet.

Surdeg

Surdeg har tusenåriga traditioner med många olika aspekter. Förutom dess historia och tradition ger den vissa hälsoegenskaper, en typisk smak och doft och påverkar hållbarheten. Här finns mer att läsa om surdegens många olika nyanser.

T

Tillsatser och E-nummer

Frågan är varför vi har dem och gör de egentligen någon nytta? Och vem kontrollerar dem?

U

Uppsvullen mage

Många människor, cirka 25 procent, har problem med magen. Anledningarna kan vara många. Gå till en läkare och ta reda på vad som gäller och laborera inte själv.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se