10 snabba om bröd

1.

Kroppens primära energikälla är kolhydrater, som bland annat finns i bröd.

 

 

2.

Hjärnan, musklerna, nervsystemet och immunförsvaret använder helst kolhydrater som energikälla.

3.

Bröd är en bra kolhydrat- och proteinkälla och är även en källa till B-och E-vitaminer, järn och folsyra.

4.

Bröd ger – liksom annan växtbaserad mat – låg klimatpåverkan.

5.

Bröd är något av det mest klimatsmarta vi kan äta. Ger lika lite utsläpp som baljväxter.

6.

När bagerier bakar bröd utnyttjas ugnen väl och bakningen sker energisnålt.

7.

Bröd och spannmål är de enda källorna till fullkorn. Fullkorn är den kostfaktor som förebygger ohälsa mest av all mat.

8.

Fullkorn förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och tjock- och ändtarmscancer.

9.

9 av 10 svenskar äter för lite fullkorn vilket är minst i Norden.

10.

Fullkornsbröd gör blodsockret – och humöret – jämnare.

För vetenskapliga referenser hänvisas hit

.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se