Brödinstitutet +
WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna-Brödinstitutet

Vi vågar nog påstå att sambandet mellan mat och hälsa är ett av de områden som har flest myter. Det blir förstås inte helt enkelt att veta vad som egentligen gäller. Både Brödinstitutet och WW ViktVäktarna lutar sig mot vetenskapen inom ämnet och samarbetar därför  kring att slå hål på de största myterna. 

Myt nr 1 - blir man tjock av bröd?

Nej, så är det inte. Man går varken upp eller ner i vikt av ett speciellt livsmedel och för viktens skull spelar det inget roll om kalorierna kommer från fett, protein eller kolhydrater. Vikten beror på hur mycket man äter i förhållande till hur mycket man gör av med. Alltså hur många kalorier/energi kroppen får i sig i förhållande till den energi kroppen gör av med. Bröd med råg och fullkorn håller dig mätt länge.

Myt nr 2 - Glutenfritt är nyttigare

Glutenfritt är helt klart nyttigare för dem som har den kroniska och autoimmuna sjukdomen celiaki (glutenintolerans). Men, för att tala klarspråk så är glutenfritt inte nyttigare för någon annan än de som har celiaki.
Men, då många tycker att de blir bättre i magen av glutenfritt låter detta skumt, kanske någon tänker.
Bakgrunden är att glutenfritt tog fart när en australiensisk studie hävdade att personer med orolig mage (IBS) blev utan besvär när de tog bort gluten från maten. Samma forskningsgrupp tydliggjorde senare att det faktiskt inte berodde på proteinet gluten utan på en oförmåga att bryta ner en slags jäsbara kolhydrater (FODMAPS). Trenden fick dock snabb spridning utan vetenskapligt stöd.
Att äta mindre gluten när man inte har celiaki ger inga hälsofördelar över huvud taget, tvärtom så missar man fullkornet som är bland det viktigaste att vi äter mer av. Problem med magen? Kolla hos ett proffs om du har celiaki eller IBS.

Myt nr 3 - mjöl är samma smak som socker

Nej, det är väldigt förenklat och inte korrekt. Båda innehåller mycket kolhydrater men kolhydrater finns i många olika former och sammansättningar. Vanligt vitt socker (sackaros) är en sockerart som består av två enkla sockerarter (glukos och fruktos) vilket är de minsta delarna av kolhydrater. Mjöl kommer från kornet i spannmål och innehåller olika delar som kli, grodd och frövita. Tillsammans bildar de fullkorn. När de grova delarna skiljs från frövitan blir det då siktade mjölet kvar, t ex vetemjöl. Det består av främst stärkelse – som är en slags kolhydrat – men också hel del protein.

Kroppen påverkas olika beroende vilken slags kolhydrater man äter, i vilken mängd och vad man äter och dricker till. Både sockerarter och stärkelse bryts ner av enzymer, absorberas i tunntarmen och vidare ut i blodbanan med hjälp av insulin där blodsockernivån höjs för att sedan hamna hos cellerna och ge energi. Andra slags kolhydrater går mer eller mindre opåverkade rakt ner till tjocktarmen. Hit hör fibrer som finns i fullkornet i spannmål, baljfrukter, frukt och grönsaker. De påverkar blodsockerkurvan till en lägre och jämnare nivå och ger många andra fördelar som t ex bra tarmhälsa. Kan också vara intressant att veta att kolhydrater är kroppens primära energikälla.

Myt nr 4 - mackor kan aldrig vara en lika komplett måltid som lagad mat

Det beror förstås helt på hur stor mackan är och vilket bröd och pålägg man har. Med nyttigt bröd (titta efter nyckelhålet) både under och över ett bra pålägg blir det en minst lika komplett måltid som den som har lagats i ugnen eller i en kastrull. Bröd innehåller både bra med protein (mellan 8 och 12 procent) och kolhydrater. Om du väljer fullkornsbröd får du fler näringsämnen och mättnaden håller längre. Kolla in WW ViktVäktarnas mackor och Brödinstitutetets Måndagsmackor för inspiration.

Myt nr 5 - surdegsbröd är det nyttigaste brödet

Surdegsbröd är väldigt uppskattat för sin karaktäristiska smak och struktur och för att den ökar hållbarheten på brödet. Den sänker även blodsockerstegringen något vilket förstås är bra. Men för att ett surdegsbröd ska klassas som hälsosamt ska det vara bakat på fullkornsmjöl. Även om det finns många olika slags surdegsbröd så förknippas surdegsbröd idag ofta med Levainbröd (surdeg på franska) som är bakat på siktat mjöl, dvs fullkornet är borta. Det allra bästa är att baka surdegsbröd med fullkorn för då tas näringsämnena i fullkornet upp lättare av kroppen och de positiva effekterna av fullkorn blir mer tillgängliga. Fullkorn är något av det bästa vi kan äta. Det är bra näring till tarmens bakterier som ger hälsa till hela kroppen. Fullkorn förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, flera cancerformer och diabetes typ 2 och är enligt WHO den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad. Surdegen kan ”lugna ner” vissa så kallade svårnedbrytbara kolhydrater, FODMAPs, som personer med IBS lätt kan få bullrig mage av. Surdegen påverkar däremot inte gluteninnehållet.

Om WW viktväktarna

Du känner förmodligen någon som varit med i WW ViktVäktarna? Genom åren har de hjälpt miljontals människor att gå ner i vikt. Deras metod är beprövad och är effektiv för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. WW ViktVäktarna följer de nordiska näringsrekommendationerna och programmet PersonligaPoints bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation och sömn. Den bygger på att motivera medlemmar till att göra smarta och hälsosamma val, inte bara nu, utan för resten av livet.

Lyssna på VV-podden när ViktVäktarnas Karin Nileskog och Maria Sitell på Brödinstitutet diskuterar om hur det kan det komma sig att vi ”snöar in på” vissa näringsämnen när all forskning visar att variation och balans av samtliga näringsämnen är det som bidrar till långsiktigt god hälsa? Ta del av ett engagerat samtal.

Läs mer om WW ViktVäktarna ⇒