Fullkornsbröd behöver inte vara så torrt

De flesta, ungdomar och unga vuxna i synnerhet, äter alldeles för lite fullkorn. Då fullkorn förebygger våra stora folksjukdomar mest av alla kostfaktorer, parallellt med att ohälsan kryper nedåt i åldrarna, vill Brödinstitutet ändra på attityden till fullkornsbröd hos yngre vuxna.

Brödinstitutets årliga opinionsundersökning Brödtermometern visar att fullkorn är mer uppskattat i de högre åldrarna och att ju yngre ålder, desto större benägenhet att välja bort fullkorn. Det är ett folkhälsoproblem då fullkorn numera visat sig vara den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad, bland annat genom att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer såsom tjock- och ändtarmscancer.

Bröd är det populäraste sättet att äta fullkorn på (61 procent), följt av gröt och frukostflingor (23 procent vardera). Det är svaret på frågan ’Hur äter du helst fullkorn?’ med två möjliga svarsalternativ. Bröd är dessutom ett enkelt sätt att få i sig fullkorn, där cirka 4 skivor fullkornsbröd per dag innehåller det dagliga behovet av fullkorn. I undersökningen framkommer att 65 procent av de yngre vuxna gärna väjer mackor som en fullgod måltid samtidigt som ökningen av de som anser att bröd är en ’räddare i vardagen’ har ökat med över 30 procent på 5 år. På frågan ’På vilket sätt skulle du ändra din kost om du skulle äta mer hälsosamt?’ anger nästan hälften (48 procent) att de vill äta mer fullkorn vilket innebär att det ligger i topp av vad man vill äta mer av.

Vetskapen om hur viktigt ett dagligt intag av fullkorn är, och i vilka livsmedel fullkorn finns, verkar dock saknas. Främst bland unga vuxna, där 73 procent inte känner till att fullkorn bara finns i spannmålsprodukter såsom bröd, müsli, flingor med mera. Hela 70 procent vet inte heller att fullkornsbröd kan vara både mörkt och ljust. I Sverige äter 9 av 10 för lite fullkorn.

När Sveriges befolkning ska ange vilket livsmedel som man uppfattar som nyttigast hamnar fullkornsprodukter först på femte plats slaget av grönsaker, frukt och bär, fisk och ägg.

– Det är helt tydligt att den breda massan och inte minst de yngre vuxna inte känner till fullkornets stora hälsofördelar. Det är dags att fullkornet får den uppmärksamhet det förtjänar då studier nu rätt länge har visat att det är minst lika viktigt att äta som till exempel frukt och grönsaker. Dessutom är det något av det mest klimatsmarta vi kan äta, säger leg dietist Maria Sitell, kommunikationschef på Brödinstitutet.

För att få unga att förstå fullkornsbrödets fördelar går nu Brödinstitutet ut med en kampanj vid namn ”Det torra livet på Brödinstitutet”. Kampanjen består av en semidokumentär filmserie med en stor portion självdistans, där vi får följa med när karaktärerna Gunnar, Daniel och Bella från Brödinstitutet ger sig ut på sociala medier i ett till synes omöjligt uppdrag: att visa att fullkornsbröd inte behöver vara så torrt. De kan mycket om bröd och vitaminer, men lite mindre om TikTok-danser och ungdomskultur. Följ deras resa på TikTok och Instagram @brodinstitutet.

Källor och mer fakta om fullkorn

Livsmedelsverket

Institute for Health Metrics Evaluation/Global Burden of Disease  

10 fakta om fullkorn

Opinionsundersökningen är gjord av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet och har genomförts i 11 år. 1008 intervjuer genomfördes bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år i oktober-november 2022.

 För mer information, kontakta:

Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet

maria@brodinstitutet.se, +46 (0) 707-64 58 84

Det är helt tydligt att den breda massan och inte minst de yngre vuxna inte känner till fullkornets stora hälsofördelar. 

Då fullkorn förebygger våra stora folksjukdomar mest av alla kostfaktorer, parallellt med att ohälsan kryper nedåt i åldrarna, vill Brödinstitutet ändra på attityden till fullkornsbröd hos yngre vuxna.

Det torra livet på brödinstitutet - en semidokumentär med självdistans

4 skivor fullkornsbröd om dagen är lagom för många