Fullkorn är bäst

Fullkornet behåller sin förstaplats i tävlingen om vad som är allra bäst för hälsan.

Fullkorn har under de senaste decennierna seglat upp som en kostfaktor med många goda hälsobringande egenskaper som inte har varit lika välkända som för  exempelvis frukt och omega 3. Global Burden of Disease (en del av IHME) redogjorde så sent som hösten 2020 (i en sammanställning av siffror från 2019) att fullkorn  är den kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad.

Sjukdomar där det finns evidens för att fullkorn har förebyggande effekt är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och viss cancer.  I den senaste sammanställningen kvarstår fullkornets hälsosamma egenskaper och behåller sin topplacering. Se nedanstående bilder som visar sammanställningar av dels olika kostfaktors påverkan på hälsan, del en 10-i-topp-lista. Det är intressant att i sammanhanget nämna att samtidigt som fullkorn behåller sin förstaplats har de på plats 2 till 10 förflyttat sig inbördes en hel del. Till exempel var nuvarande nummer 10 (nötter och frön) nummer 2 vid förra sammanställningen.

Fullkornet accelererar nu från folkhälsans doldis till bästis, med all rätt. Vi vet idag att 9 av 10 i Sverige äter för lite fullkorn. Genom att många väljer lite mer fullkorn när de köper bröd och andra spannmålsprodukter kan stora insatser för folkhälsan göras. Och, självklart finns ingen tävling om vilken mat som är nyttigast utan det är helheten och vad man äter varje dag som påverkar hur vi mår i det långa loppet. Och då kan vi med säkerhet säga att fullkorn är en viktig del av den helheten.

Det finns mycket mer att säga om fullkorn. Det finns samlat här.

Fullkorn_Global_Burden_of_Disease_Brödinstitutet

Fullkorn_Global_Burden_of_Disease_Brödinstitutet

 

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se