Med självdistans ska vi få fler att äta fullkorn

De flesta, ungdomar och unga vuxna i synnerhet, äter alldeles för lite fullkorn. Då fullkorn förebygger våra stora folksjukdomar mest av alla kostfaktorer, parallellt med att ohälsan kryper nedåt i åldrarna, vill vi ändra på attityden till fullkornsbröd, denna gång lite extra mycket till yngre vuxna. Vi gör det det med självdistans och på TikTok. Det verkar uppskattas.

När Sveriges befolkning ska ange vilket livsmedel som man uppfattar som nyttigast hamnar fullkornsprodukter först på femte plats slaget av grönsaker, frukt och bär, fisk och ägg. Det visar Brödinstitutets årliga opinionsundersökning som även visar att fullkorn är mer uppskattat i de högre åldrarna och att ju yngre, desto större benägenhet att välja bort fullkorn. Samtidigt visar evidensen tydligt att fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i högsta grad.

Låg kunskap om var fullkorn finns

Vetskapen om hur viktigt ett dagligt intag av fullkorn är, och i vilka livsmedel fullkorn finns är låg bland unga vuxna, där 73 procent inte känner till att fullkorn bara finns i spannmålsprodukter såsom bröd, müsli, flingor med mera. Hela 70 procent vet inte heller att fullkornsbröd kan vara både mörkt och ljust. I Sverige äter 9 av 10 för lite fullkorn.

För att få unga att förstå fullkornsbrödets fördelar är nu Brödinstitutet ute med en kampanj vid namn ”Det torra livet på Brödinstitutet”. Kampanjen består av en semidokumentär filmserie med en stor portion självdistans, där vi får följa med när karaktärerna Gunnar, Daniel och Bella från Brödinstitutet ger sig ut på sociala medier i ett till synes omöjligt uppdrag: att visa att fullkornsbröd inte behöver vara så torrt. De kan mycket om bröd och vitaminer, men lite mindre om TikTok-danser och ungdomskultur. Följ deras resa på TikTok och Instagram @brodinstitutet. Kommentarerna i kommentarsfältet talar sitt tydlig språk, det vill säga det här går hem. Ironin går fram och även fördelarna med fullkornsbrödet.

 Bröd är det populäraste sättet att äta fullkorn på (61 procent), följt av gröt och frukostflingor (23 procent vardera). Det är svaret på frågan ’Hur äter du helst fullkorn?’ med två möjliga svarsalternativ. 

Då fullkorn förebygger våra stora folksjukdomar mest av alla kostfaktorer, parallellt med att ohälsan kryper nedåt i åldrarna, vill Brödinstitutet ändra på attityden till fullkornsbröd hos yngre vuxna.

TikTok

…är störst bland dem som som är födda på 90-, 00- och 10-talet.

Instagram

…är störst bland 90-talisterna men även bland 80- och 00-talister.

Facebook

…är den dominerande kanalen sett över alla åldergrupper.