Funkar 6-8 brödskivor idag?

Det korta svaret är ja.
Det något längre svaret handlar om att vi alla 
behöver äta mat som är både hälsosam och har minimal påverkan på klimat och miljö. Där scorar brödet högt.

Få har missat Brödinstitutets kampanj som gick i mitten av 1970-talet om att ’Socialstyrelsen vill att vi ska äta 6-8 skivor bröd om dagen’. När den stora kolhydratskräcken infann sig för nu snart två decennier sedan kom den till liv igen och  fick stå exempel för reklambudskap som inte har koll. Nu hävdade dessa så kallade ’kostexperter ’att det är precis tvärtom och att vi istället faktiskt blir tjocka av bröd. 

Bröd tillsammans med andra spannmålsprodukter samt potatis tillhör det vi kallar stapelvaror. Det är mat som är typisk för ett land då det är närodlat, lätt att få tag på och är källor till kroppens primära energikälla, alltså kolhydrater. 

Så, självklart har 6-8 brödskivor om dagen en roll i dagens samhälle.  

Vi har nu samlat och räknat på sanningen bakom 6-8 brödskivor avseende kalorier, näringsämnen, hur många skivor som är lagom och vilket bröd som är det bästa för både hälsan och planeten – välkommen att botanisera vidare.

Livsmedelsverket är tydligt med att maten påverkar vår hälsa väldigt mycket. Särskilt betonas att vi ska äta mer fullkorn, mer baljväxter, mer frukt, grönsaker, rotfrukter, mer omättat fett och mer fisk och samtidigt minska på salt, socker, chark och raffinerat mjöl. 

Bröd och spannmål är en stor källa till E-vitamin, B-vitaminer (t ex folsyra), järn och magnesium. Bröd är rikt på kolhydrater som är kroppens enklaste energikälla. 

6 skivor bröd

ger omkring 1/5 av energibehovet hos en kvinna

4 skivor fullkornsbröd

ger det ungefärliga dagliga fullkornsbehovet

Bröd innehåller protein

närmare bestämt upp till 12 procent