Bild från seminariet
NÄR VETENSKAPEN SVARAR TYCKARE
Efter mer än ett decenniums milslånga inlägg, och ibland även militanta attityder, från falanger av självutnämnda kostexperter om att LCHF-kost (Low Carb High Fat) skulle vara bäst vid specifikt diabetes typ 2, säger SBU:s (Statens beredning för medicinsk och social utvärderings) pinfärska utvärdering något annat.
- Det finns ett samband mellan att äta medelhavskost (som liknar de svenska kostråden) o minskad risk att dö för tidigt. (Gäller både diabetes typ 1 – DM1 o diabetes typ 2 – DM2 .) De svenska kostråden säger bland annat att vi behöver äta mer fullkorn, baljväxter, fisk och skaldjur, grönsaker, frukt, rotfrukter och mindre av salt, socker, chark och rött kött, raffinerat mjöl och alkohol.
- Det finns ett samband mellan att äta mer fibrer, t ex grovt bröd o baljväxter o minskad risk för förtida död. (DM1 o DM2)
- Det kan finnas ett samband mellan större andel enkelomättat fett o minskad risk för förtida död pga hjärt-o kärlsjukdomar. Samma sak fast tvärtom för mättat fett. (DM2)
Vidare visar SBU att en livsstilsförändring med lågfettskost o mer fysisk aktivitet är att föredra vid behandling av DM2. Det nämns också att den ketogena kosten (plus fett, plus protein, minus kolhydrater) är svår att utvärdera då det saknas studier om vikten kan bibehållas så länge.
- Text: Maria Sitell
- Publicerad: 2022-03-24