
Fullkorn lyser starkt i EAT-Lancet
- Publicerad: 2025-10-06
-
Text: Maria Sitell
EAT-Lancet 2.0 är en uppdaterad internationell rapport som beskriver hur maten vi äter kan vara både hälsosam för människor och hållbar för planeten. I den uppdaterade rapporten presenterar den så kallade ”Planetary Health Diet” och visar vad som krävs, på global nivå, för att både människor och planet ska kunna må bra – nu och i framtiden. Hör lyfts fullkornet rejält.
Här kommer några smakprov.
- Lämpligt energiintag är genomgående i Planetary Health. Övervikt och fetma är ett seriöst, globalt och nationellt hot.
- Fullkorn behöver utgöra en betydligt större del av vår kost för en hållbar planet, alltså för både jordens och människors hälsa. Fullkorn rekommenderas att utgöra grunden för våra måltider i högra grad. Har du förresten testat knäckebrödspizza? Spannmål överlag lyfts fram som en betydelsefull energi – och proteinkälla.
- Järnupptagets utmaningar i en växtbaserad kost beaktas (äntligen) i högre grad. Främst inriktat mot kvinnor i barnafödande ålder, gravida, ammande kvinnor samt barn och ungdomar betonas. Fermentering som till exempel surdegsbröd (med fullkorn då) och hydrotermisk behandling av spannmål som Good Grains utvecklar, lyfter jag gärna fram i sammanhanget. Hydrotermisk behandling och surdegsbakning bryter ned fytinsyran i fullkornet vilket gör det enklare för kroppen att ta upp näringsämnena.
- Och sist men inte minst, Planetary Health Diet är flexibel avseende kultur, traditioner, tillgång på livsmedel, ekonomiska förutsättningar och näringsbehov. Alltså inget “one-size-fits-all. Det är ju skillnad mellan Kenya, Chile och Sverige.
I Sverige är bröd fortfarande den mest populära fullkornskällan. - Rapporten visar på många andra aspekter som rör socker- och saltintag, fettsorter med mera. För vidare läsning: