självutnämnda-experter

5 dåliga på Allt för Hälsan

I mitten av november hälsades allmänheten välkommen till den till namnet hälsoinriktade Allt för Hälsan på Stockholmsmässan. Det var svårt att värja sig mot allt ruffel och båg och det är illa av flera anledningar. En av dem är det ansvar jag anser att alla har som på något sätt erbjuder och säljer tjänster och varor som påstås påverka vår hälsa, vår kropp. Det finns idag evidens om till exempel vilka vaccinationer vi bör ta, vilka levnadsvanor som ger bäst hälsoeffekter inklusive vilken mat som ger hälsa och minskad ohälsa. På Allt om Hälsan samlades många av dem som inte har sin grund i evidensen. Här är några av de värsta.

Nummer 5

Ett ställe erbjöd kostrådgivning varpå jag frågade vad hon hade för bakgrund för detta rätt rejäla ingrepp i en människas liv. Fick till svar från hennes kollega att ”hon är inte nån slags dietist eller nutritionist för det tror hon inte på”. Jag svarade inte men funderar vidare vad hon tror på för att utföra sitt arbete. Inte vetenskap i alla fall, det var tydligt.

Kostrådgivare

Nummer 4

Går därefter nästan rakt in i två stora roll-ups som marknadsför klimatneutral, vegansk funktionsdryck från lokal källa. Men, en vattendryck är ju naturligt vegansk. Att tillsätta diverse vitaminer, mineraler och koffein ger inga särskilda funktioner. De hade dessutom även med D-vitamin som är ett fettlösligt vitamin, det finns bara i mat som innehåller fett. Alltså omöjligt i en vattendryck. Drick ett glas kranvatten där du är just nu och ta en frukt och kanske en kopp kaffe så är du hemma.

Nummer 3

Maria Borelius intervjuas och vi blir varse att vi ska äta mat som är så kallat antiinflammatorisk.  Det finns dock inga enskilda livsmedel som dämpar inflammationer i kroppen. Och att gluten skulle vara inflammatoriskt är endast sant för en grupp, de med celiaki. Andra tål gluten. Punkt. Enligt läroboken på olika medicinska utbildningar lär man sig att att man får låg halt av skadliga inflammatoriska processer i kroppen när man har normalvikt och använder sin muskelmassa, det vill säga är rörlig. Och äter bra överlag.

Nummer 2

Självklart är företrädare för ketodieten (en striktare form av LCHF) på plats. I bakvattnet finns människor med hjärt- och kärlsjukdomar som får åka ambulans för akut höga blodfetter nuförtiden. Gemensamt för dem är LCHF-kost. Ketodieten har ingen evidens för bättre hälsa och innehåller främst mat som vi rekommenderas att äta mindre av i klimat, och miljöhänseende.

Nummer 1

Kokosfettet säljs som ett undermedel och är enligt de faktablad som cirkulerar lösningen för herpes, influensa, mässling, stafylokocker, bättre tarmflora, minskar eksem, akne, psoriasis, skyddar levern och förhindrar fotsvamp. Det är i själva verket inte sant. Kokosfett innehåller fett som på intet sätt är bra för hälsan. Jag frågar om underlag för deras påståenden och får en personlig berättelse om egna bra blodvärden till svar. Oprofessionellt.

Jag blir på riktigt djupt olycklig över att människor luras, människor som letar efter mer hälsosamma val och vill göra en förändring. För på frågan vad som är viktigast i livet så visar alla undersökningar att det är den egna hälsan och hälsan hos de närmsta som kommer på första plats.

Tänk om energin som läggs för dessa pseudolösningar- och produkter istället lades på initiativ för att hjälpa människor att göra de små val i vardagen som forskningen tydligt visar behövs för ett hälsosamt liv.
I mässhallen bredvid avgörs MACK-SM som i år fick en vinnare med fullkornsbröd. Det finns ändå hopp.

kunskapsbanken

Djupdykning om allt mellan himmel och bröd.