Quiz

Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Spannmålet är en fantastisk del av vår matkultur.

1/8

Fråga 1 - Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Hur mycket gluten kan den som har celiaki/glutenintolerans äta?
Det ska i princip vara helt glutenfritt men ok att äta litegrann vid enstaka tillfällen bara man inte får ont i magen.
Ingenting alls. Även om man inte får symtom om man skulle få i sig gluten så har det inte något samband med skadan i kroppen som det åstadkommer.
Det ska undvikas så mycket som möjligt men går det inte så går det inte.
2/8

Fråga 2 - Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Först när vi människor började odla spannmål med mera började man bygga bostäder och med tiden byggdes byar och sedan städer upp. Ungefär för hur längesedan skedde detta?
50 000 år sedan
10 000 år sedan
5 000 år sedan
3/8

Fråga 3 - Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Bra matvanor förebygger ohälsa väldigt mycket och av alla kostfaktorer har fullkorn visat sig vara mycket bra. Våra stora levnadsvanesjukdomar (kallas också "icke smittsamma sjukdomar") är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, cancer och lungsjukdomar. Vet du vilka sjukdomar som fullkorn förebygger? (Källa: Global Burden of Disease)
Tarm- och ändtarmscancer
Hjärt- & kärlsjukdomar
Diabetes typ 2
Alla tre som är nämnda ovan
4/8

Fråga 4 - Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Bröd och andra spannmålsprodukter är något av det mest klimatsmarta vi kan äta med ett koldioxidutsläpp så låga som baljväxter. Hur många i Sverige känner till att spannmålsprodukter är så klimatsmarta? (Enligt Brödtermometern.)
23 procent
45 procent
64 procent
5/8

Fråga 5 - Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Bröd är tillsammans med 1-2 andra livsmedel den vanligaste produkten som ligger i gemene mans kundkorg. Hur många kg bröd äter vi i genomsnitt varje år?
30-35 kg
40-45 kg
50-55 kg
6/8

Fråga 6 - Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Surdegsbröd är det många som gillar. Vilket av följande påstående stämmer?
Ur hälsoperspektiv är surdeg bättre än att brödet är fullkornsrikt.
Surdegen gör att fytinsyran bryts ned så att fullkornets hälsofördelar lättare kan tas upp av kroppen.
Surdegen gör brödet mer näringsrikt, oavsett vilket mjöl man använder.
7/8

Fråga 7 - Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Kavring är en svensk klassiker som var extra populär förr då det har längre hållbarhet än annat bröd. Vilket sädesslag ska kavring främst bakas på enligt traditionen?
Vete
Korn
Råg
8/8

Fråga 8 - Testa vad du kan om spannmål, bröd, fullkorn och om bra mat för hälsa och klimat.

Bröd är för många en okänd proteinkälla. 4 skivor om dagen ger 25 procent av dagsbehovet. Vilken funktion i kroppen har protein?
Att ge energi till kroppens olika funktioner, t ex till levern.
Att bygga muskler och bygga upp olika hormoner i kroppen.
Proteiner bidrar till öka energiomsättningen.

Bravo, du har nu gjort alla frågor!

Dina svar!

Hur mycket gluten kan den som har celiaki/glutenintolerans äta?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Först när vi människor började odla spannmål med mera började man bygga bostäder och med tiden byggdes byar och sedan städer upp. Ungefär för hur längesedan skedde detta?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Bra matvanor förebygger ohälsa väldigt mycket och av alla kostfaktorer har fullkorn visat sig vara mycket bra. Våra stora levnadsvanesjukdomar (kallas också "icke smittsamma sjukdomar") är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, cancer och lungsjukdomar. Vet du vilka sjukdomar som fullkorn förebygger? (Källa: Global Burden of Disease)

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Bröd och andra spannmålsprodukter är något av det mest klimatsmarta vi kan äta med ett koldioxidutsläpp så låga som baljväxter. Hur många i Sverige känner till att spannmålsprodukter är så klimatsmarta? (Enligt Brödtermometern.)

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Bröd är tillsammans med 1-2 andra livsmedel den vanligaste produkten som ligger i gemene mans kundkorg. Hur många kg bröd äter vi i genomsnitt varje år?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Surdegsbröd är det många som gillar. Vilket av följande påstående stämmer?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Kavring är en svensk klassiker som var extra populär förr då det har längre hållbarhet än annat bröd. Vilket sädesslag ska kavring främst bakas på enligt traditionen?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Bröd är för många en okänd proteinkälla. 4 skivor om dagen ger 25 procent av dagsbehovet. Vilken funktion i kroppen har protein?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

sök på brödinstitutet

nyhetsbrev

Registrera dig

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

E-postadress
*Genom att kryssa i denna ruta godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter som sparas enligt dataskyddsförordningen (GDPR), samt att du har läst och godkänner våra villkor och bestämmelser i användandet av denna webbsida..