Foto: Vaibhav Jadhav

VILKA SOM BAKAR BRÖDET I SVERIGE

Ungefär 80 procent av allt bröd som säljs är paketerat (så kallat påsförpackat) och 20 procent är oförpackat och säljs framförallt hos hantverksbagare.

De största bagerierna som säljer paketerat bröd i Sverige är Pågen, Fazer och Polarbröd som har omkring 85 procent av försäljningen av det förpackade brödet. Andra stora aktörer är Wasa Barilla och Leksandsbröd. Lantmännen Unibake är en annan aktör som säljer förpackat bröd. De är även dominerande på marknaden avseende så kallat bake-offbröd, dvs degämne som gräddas till färdigt bröd på plats i butik eller motsvarande.

Merparten av förpackat bröd säljs via livsmedelsbutikerna, det vill säga Ica, COOP, Willys, Hemköp och Lidl. De stora men även medelstora och mindre leverantörsbagerierna i Sverige levererar även till hotell- och konferensställen, skolor, sjukhus och äldreboenden och liknande.

Ända fram till 1930-talet bakades 2/3 av allt bröd i hemmen. Det var först i och med andra världskriget som hembakningen av mjukt bröd började avta. Industrialiseringen av knäckebrödstillverkningen genomfördes fortare, redan under 1930-talet.

sök på brödinstitutet

nyhetsbrev

Registrera dig

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

E-postadress
*Genom att kryssa i denna ruta godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter som sparas enligt dataskyddsförordningen (GDPR), samt att du har läst och godkänner våra villkor och bestämmelser i användandet av denna webbsida..