Sirapslimpan är en klassiker med tradition. Det är ett sött bröd bakat på både råg och vete och har en intressant historia.
Från början kallades limpan VR-limpa då den görs på vete och råg. Vid tiden runt första världskriget kom limpan till på statens inrådan. Det var då svält och näringsbrist i Sverige samtidigt som produktion av sockerbetor var hög. Då socker ger energi rekommenderade staten bagarna att tillsätta sirap (som utvanns av sockerbetorna) i degen för att dryga ut spannmålet och höja energivärdet. Brödet blev populärt och kan göras på en massa olika sätt.
Ibland skållas rågmjölet vilket gör att mer vatten binds in, Det ger ökad färskhållning och en viss smakförändring. Vanligaste kryddningen förutom sirap är anis och fänkål.
sök på brödinstitutet
nyhetsbrev
Registrera dig
Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.