Quiz

Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Årets quiz om mat, bröd och hälsa är här. Testa dina kunskaper.

1/8

Fråga 1 - Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Vad skiljer fibrer från andra kolhydrater när man äter det?
De ger snabb energi.
De tas inte upp i tunntarmen.
De innehåller mer sockerarter än stärkelse.
2/8

Fråga 2 - Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Vad är en fördel med att baka med surdeg?
Surdegsbröd innehåller mindre salt.
Surdeg gör brödet mer hållbart och kan vara lättare att bryta ner för en del personer.
Surdeg innehåller mer fullkorn än andra bröd.
3/8

Fråga 3 - Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Hur stor andel av befolkningen tål gluten?
Mellan 97 och 99 procent.
Mellan 75 och 80 procent.
Ungefär 50 procent.
4/8

Fråga 4 - Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Vad menas med begreppet hög näringstäthet?
Mat som innehåller många kalorier per portion.
Mat som tar liten plats i magen.
Mat som är rik på näring i förhållande till kaloriinnehåll
5/8

Fråga 5 - Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Vilken av följande livsmedelsgrupper bidrar mest med fullkorn i svenskarnas kost?
Gröt
Bröd
Pasta
6/8

Fråga 6 - Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Vilket påstående om gluten är korrekt?
Gluten är ett protein som kroppen behöver dagligen.
Gluten finns naturligt i alla spannmål.
Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn.
7/8

Fråga 7 - Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Vad innebär det att ett mjukt bröd är märkt med "rik på fullkorn"?
Att det innehåller minst 20 procent fullkorn på färdig produkt.
Att det innehåller minst 35 procent fullkorn på färdig produkt.
Att det innehåller minst 22 procent fullkorn på färdig produkt.
8/8

Fråga 8 - Sommarquiz 2025 - mat, bröd och hälsa

Fullkorn har visat sig kunna minska risken för flera levnadsvanesjukdomar. Men vilken av dessa hälsoeffekter har starkast vetenskapligt stöd enligt internationella studier?
Bättre syn på långt håll.
Mindre risk för stroke.
Färre förkylningar.

Bravo, du har nu gjort alla frågor!

Dina svar!

Vad skiljer fibrer från andra kolhydrater när man äter det?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Vad är en fördel med att baka med surdeg?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Hur stor andel av befolkningen tål gluten?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Vad menas med begreppet hög näringstäthet?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Vilken av följande livsmedelsgrupper bidrar mest med fullkorn i svenskarnas kost?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Vilket påstående om gluten är korrekt?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Vad innebär det att ett mjukt bröd är märkt med "rik på fullkorn"?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

Fullkorn har visat sig kunna minska risken för flera levnadsvanesjukdomar. Men vilken av dessa hälsoeffekter har starkast vetenskapligt stöd enligt internationella studier?

Du svarade:

Det rätta svaret är:

sök på brödinstitutet

nyhetsbrev

Registrera dig

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

E-postadress
*Genom att kryssa i denna ruta godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter som sparas enligt dataskyddsförordningen (GDPR), samt att du har läst och godkänner våra villkor och bestämmelser i användandet av denna webbsida..