Foto: Any Lane

VITAMINER & MINERALER

Bröd är en källa till flera vitaminer och mineraler som till exempel folsyra och andra B-vitaminer, järn, zink och magnesium.

Vitaminer, mineraler och spårämnen är livsnödvändiga för funktionen av vår kropp såsom ett starkt skelett, kroppens energiutvinning, immunförsvar och syretransport, med mera. I spannmålskärnan finns spannmålets vitaminer, framförallt B vitaminer och E vitamin, och mineraler som järn, zink och magnesium. Bröd som innehåller mycket kli och fullkorn innehåller därför mer mineraler än bröd utan fullkorn. Äter vi bröd som har fått jäsa länge eller bröd bakat med surdeg kan vi tillgodogöra oss mineralerna ännu bättre.

B-vitaminer

Denna vitamingrupp är vattenlösliga och kan därför inte lagras av kroppen utan måste ingå i maten som vi äter varje dag. Bröd och andra spannmålsprodukter bidrar med många olika B-vitaminer som är viktiga för energiomsättningen och för att nerver och muskler ska fungera. En B-vitamin är folsyra.

Om kroppen får för lite folsyra kan det leda till blodbrist och försämrat immunförsvar. Intag av folsyra är särskilt viktigt före och under de första graviditetsveckorna, då vitaminet skyddar fostret mot ryggmärgsbråck. Många kvinnor i barnafödande ålder får bara i sig 50 procent av den rekommenderade mängden folsyra. Folsyra finns framförallt i spannmålsprodukter, baljväxter och mörkgröna bladgrönsaker. Vid jäsning av bröd bildas extra folsyra. Bröd står för 13 procent av vårt totala folsyraintag. Andra B-vitaminer som bröd ger är tiamin och niacin.

E-vitamin

E-vitamin är en antioxidant som bland annat skyddar våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner. E-vitamin finns framför allt i frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

Järn

Utan järn kan blodet inte transportera syre runt i kroppen. Därför är det viktigt att järnintag och järnförluster balanserar varandra, och det är inte helt enkelt. Barn, menstruerande kvinnor och gravida kan ha svårt att få i sig tillräckligt med järn. Ungefär hälften av alla unga kvinnor har låga järnvärden eller järnbrist. Järn fi nns i blodmat, kött, men också i spannmålsprodukter. Bröd står för 13 procent av vårt totala järnintag.

Magnesium

Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten.

Zink

Zink är en annan livsnödvändig mineral. Det ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs även för immunsystemet. Zink finns framförallt i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat. Även musslor, ost och nötter är rika på zink.