DET VETENSKAPLIGA UNDERLAGET
Brödinstitutet lyfter fram brödets goda smak och det positiva sambandet med god hälsa och klimatsmarta val, alltid med vetenskapen som grund. Här är en sammanfattning av det vetenskapliga underlaget som Brödinstitutet lutar sig emot.
Som grund för vad vi säger ligger de Nordiska näringsrekommendationerna.
FULLKORN & KOLHYDRATER
Sammanfattande studier
- Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses Andrew Reynolds, PhD, Prof Jim Mann, DM, Prof John Cummings, MD, Nicola Winter, MDiet. Evelyn, Mete, MDiet, Lisa Te Morenga, PhD
- Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Dagfinn Aune, PhD student1 2, NaNa Keum, Edward Giovannucci 4 5 et al.
- Health Benefits of Dietary Whole Grains: An Umbrella Review of Meta-analyses Marc P Rae.
- Whole grain foods and health – a Scandinavian perspective Wenche Frølich, Per Aman, Inge Tetens
- Global Burden of Disease´s Sammanfattande text om sammanställning av faktorer som påverkar hälsan.
- Evidence base for the health benefits of whole grains including sustainability aspects. The WholEUGrainproject
Om sambandet mellan fullkorn och diabetes typ 2
- Systematic Review and Meta-Analysis of Human Studies to Support a Quantitative Recommendation for Whole Grain Intake in Relation to Type 2 Diabetes Aurelie Chanson-Rolle1, Alexandra Meynier2, François Aubin3, Jenni Lappi4, Kaisa Poutanen5, Sophie Vinoy2, Veronique Braesc
- Higher Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes among Middle-Aged Men and Women: The Danish Diet, Cancer, and Health Cohort Cecilie Kyrø,Anne Tjønneland,Kim Overvad,Anja Olsen,Rikard Landberg
Om sambandet mellan fullkorn och hjärt- och kärlsjukdomar
Om sambandet mellan fullkorn och tjock- och ändtarmscancer
- World Cancer Research
- Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies Dagfinn Aune 1, Doris S M Chan, Rosa Lau, Rui Vieira, Darren C Greenwood, Ellen Kampman, Teresa Norat
- New Report Finds Whole Grains Lower Colorectal Cancer Risk, Processed Meat Increases Risk American Institute for Cancer Research
- Kyrø C et al. Plasma alkylresorcinols, biomarkers of whole-grain wheat and rye intake, and incidence of colorectal cancer. Cecilie Kyrø,
Anja Olsen, Rikard Landberg et al.
Om sambandet mellan fullkorn och dödlighet
- Whole-grain products and whole-grain types are associated with lower all-cause and cause-specific mortality in the Scandinavian HELGA cohort, Nina F. Johnsen, Kirsten Frederiksen, Jane Christensen, Guri Skeie, Eiliv Lund, Rikard Landberg, Ingegerd Johansson, Lena M. Nilsson, Jytte Halkjær, Anja Olsen, Kim Overvad and Anne Tjønneland
- Association of whole grain intake with all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis from prospective cohort studies B Zhang 1, Q Zhao 2, W Guo 1, W Bao 3, X Wang 1
Om mikrobiotans (tarmflorans) betydelse för om fullkornsrik kost ger
- skillnader i blodsockersvar eller inte. Visar att en viss mikrobiota leder till att blodsockret sänks efter intag av kornkärnor medan en annan inte gör det: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=B%C3%A4ckhed+AND+bj%C3%B6rck
- viktminskning eller inte. De som gick ner mest i vikt då de åt en fiberrik kost hade ett specifikt förhållande mellan två typer av bakterier jämfört med dem som inte gick ner i vikt då de åt en fiberrik kost. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Astrup+AND+prevotella
Studier kring fullkorn och tarmhälsa
Om råg och hälsoeffekter
Intag av fullkorn med mera är hämtat från Riksmaten, Livsmedelsverket
För en en sammanfattning av det vetenskapliga underlaget som Brödinstitutet lutar sig emot avseende
- celiaki, glutenfritt, IBS och FODMAP
- bröd och klimat