Vad vet du om vörtbröd, klimat och bröd, fibrer, glutentrådar etc? Testa dina kunskaper i Brödinstitutets helg- och brödquiz.
Varför äter vi vörtbröd till jul?
Protein, ett av våra tre näringsgivande näringsämnen. Hur mycket protein finns det i bröd?
Hur länge har vi ätit spannmål på denna del av planeten?
Olika mat ger olika mängd koldioxidutsläpp. Vilken mat ger mycket och vilken ger lite? Ange vilken rangordning där 1 ger mer än 2 etc. som är korrekt.
Vad har gluten för funktion när man bakar bröd?
Fullkorn och fibrer - vari består skillnaden?
Tunnbröd har sina rötter i norra Sverige. Ungefär hur länge är ett mjukt tunnbröd inne i ugnen och vid vilken temperatur när det bakas på traditionellt sätt?
Sverige har ett stort brödutbud vilket bland annat beror på att landet bjuder på olika förutsättningar för att odla olika sädesslag. I vilken del av Sverige bakade man förr mest med råg? (Idag finns det rågbröd överallt.)
Varför äter vi vörtbröd till jul?
Du svarade:
Det rätta svaret är:
Protein, ett av våra tre näringsgivande näringsämnen. Hur mycket protein finns det i bröd?
Du svarade:
Det rätta svaret är:
Hur länge har vi ätit spannmål på denna del av planeten?
Du svarade:
Det rätta svaret är:
Olika mat ger olika mängd koldioxidutsläpp. Vilken mat ger mycket och vilken ger lite? Ange vilken rangordning där 1 ger mer än 2 etc. som är korrekt.
Du svarade:
Det rätta svaret är:
Vad har gluten för funktion när man bakar bröd?
Du svarade:
Det rätta svaret är:
Fullkorn och fibrer - vari består skillnaden?
Du svarade:
Det rätta svaret är:
Tunnbröd har sina rötter i norra Sverige. Ungefär hur länge är ett mjukt tunnbröd inne i ugnen och vid vilken temperatur när det bakas på traditionellt sätt?
Du svarade:
Det rätta svaret är:
Sverige har ett stort brödutbud vilket bland annat beror på att landet bjuder på olika förutsättningar för att odla olika sädesslag. I vilken del av Sverige bakade man förr mest med råg? (Idag finns det rågbröd överallt.)
Du svarade:
Det rätta svaret är: