fönstershoppar

Kan mat vara exkluderande?

På den tiden när vi räknade medieframgångar i sålda lösnummer av kvällstidningar var det väldigt tydligt att två ämnen låg i topp avseende sålda exemplar: mat eller sex. Det finns hur mycket som helst att läsa, titta och lyssna på när det kommer till mat och dryck. Och det kan anses självklart då mat ju är ett villkor för liv. På samma sätt som att vi förökar oss.

Självklart är det underbart med kulinariska upplevelser, med vacker mat, med smakrika överraskningar och sensoriska nyheter. Men frågar du mig så är det ändå mat för att må bra och att det räcker till alla som är det mest väsentliga, tillsammans med att det är gott.

Idag sprids det överdrivna påståenden om att surdegsbakat bröd, helst bakat på kulturspannmål är betydligt nyttigare och mer miljövänligt för att i nästa andetag hävda att så kallat industribakat bröd bara är skräp. Förutom att det är fullständigt felaktigt så är det både elitistiskt och exkluderande. I Carina Bergfeldt talkshow på SVT den 23 februari 2024 beskrev en lika uppmärksammad som väldigt dåligt påläst infektionsläkare Chris van Tulleken felaktigheter som till exempel att i bröd som man bakat i industri har man tagit bort fibrerna medan i surdegsbröd finns de  kvar. Det är 100 procent felaktigt, en ren lögn. De flesta (dock ej alla) surdegsbröd är fortfarande bakade på rent vetemjöl (alltså inget fullkorn kvar). Omkring 30-40 procent av det påsförpackade brödet kan märkas ”fullkornsrikt”.

Att påstå att det dyraste, mest exklusiva eller ibland det mest omständliga är bättre och nyttigare är inte bara felaktigt utan också elitistiskt och exkluderande.

Även om vi lever i ett land med något mindre polariseringar än många andra länder så är den ekonomiska ekvationen varje månad en verklighet för många. 

Det är fritt fram för premiumutbud. Jag gissar att vi är få som önskar mer av 80-talets blåvita produkter som standard. Vi vill och vi ska kunna välja, när vi kan. Jag faller som en fura när jag kommer in i ett bageri i shabby chic-stil och kanelbulledoft.

Med försöket att ha två tankar i huvudet samtidigt, ser jag det som helt tvunget och angeläget att matutbud och vår kommunikation om mat är inkluderande. Att då påstå att det dyraste, mest exklusiva eller ibland det mest omständliga (syftar på det högst ovetenskapliga  påståendet att det är bäst att laga/baka mat från grunden) är att föredra, baserat på känslor och grund kunskap, är som jag skrev tidigare felaktigt, elitistiskt och exkluderande för många. Med andra ord, det är helt fel väg att gå.. 

#checkyoursources, alltid.

Exkluderande-Brödinstitutet-surdeg