Till jul väljer vi klassiska brödsmaker

Publicerat 2014-12-11 | Postat ämne är: försäljning, jul, vörtbröd,

– I Sverige äter vi cirka 3,1 miljoner vörtbröd, och det mesta säljs i december. Vörtbröd är en riktig julfavorit – och ett exempel på hur vi vid vissa högtider, som till exempel jul, byter ut eller kompletterar våra vardagsbröd med klassiska brödsorter.

Till jul fylls brödhyllorna med kryddiga, saftiga och smakrika klassiska bröd. Vörtbröd är ett exempel på en brödsort vars försäljningssiffror skjuter i höjden kring högtider, som jul och påsk. Enligt branschens egen uppskattning säljs cirka 3,1 miljoner påspackade vörtbröd under året, varav majoriteten, cirka 76 procent, säljs under december.

Vörtbröd har vi ätit i Sverige, och i vissa delar av Finland, sedan 1600-talet. Vört, pomerans, anis, kryddnejlika, ingefära och fänkål ger brödet sin speciella smakkaraktär. Kardemumma och kanel kan också ingå i receptet. I södra Sverige smaksätts vörtbrödet även med russin.

– Vört är en restprodukt som fås vid ölbryggning, berättar måltidsforskarenRichard Tellström, docent vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Förr i tiden var det främst till jul, påsk och i samband med skördefesten i september som öl bryggdes och i det gamla bondesamhället togs allt ätbart tillvara. Så det var naturligt att vörtbröd traditionellt serverades vid dessa högtider. Det blev populärt bland annat för sin karakteristiska kryddning och sötma, eftersom man till vardags framför allt åt osötade bröd.

Vört används som degspad när julbrödet bakas av siktat råg- och vetemjöl och sedan tillsätts olika kryddor för att ytterligare förhöja smaken.

– Även idag är vörtbröd en favorit till jul, då vi ofta byter brödsorter i vår brödkorg. Brödet som används till dopp i grytan är oftast ett vörtbröd, säger Richard Tellström.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se