Svenskt bröd på väg mot världsmästerskap

Publicerat 2015-08-24 | Postat ämne är: bagarlandslaget,

Vårt Svenska Bagarlandslag har siktet inställt på Bagar-VM i februari nästa år, men redan nu ska de pröva sina talanger. För den 27:e augusti är det kval i Lille i Frankrike. och våra svenska bagare ställer upp med svenska klassiker.

I Bagar-VM tävlar varje land med ett lag som tävlar i tre grenar – matbröd, sött bröd och skådebröd. I kvaltävlingen ska lagen lyfta fram en för landet specifik historisk person eller händelse. Det är som skådebröd temat syns tydligast och våra svenska bagare kommer fokusera på Gustav ӀӀӀ:s död vid maskeradbalen 1792.

Det bröd som vårt svenska bagarlandslag tävlar med är anpassat till interlantionella smakpreferenser och tävlingstandard. Trots det finns det en koppling mellan bidragen och de trender som finns inom bagerierna i Sverige idag. Gamla, klassiska recept som sirapslimpa, Ankarstock och potatislimpa har fått nytt liv genom moderna uppdateringar och hittat tillbaka till brödhyllorna och de svenska köksborden. Ett av de svenska tävlingsbidragen består just av en variant av det klassiska sirapsbrödet.

Att kunskap krävs för att bli uttagen i bagarlandslaget är inte konstigt, men att ha ett sammansvetsat team med god laganda och fint samspel är viktigt för att nå framgång enligt Håkan Johansson, Svenska Bagarlandslagets coach och tillika individuell världsmästare.

Svenska Bagarlandslaget i Bagar-VM 2015 består av:
Adam Söderström, Bageri Petrus, Stockholm
Thomas Helgesson, Gateau, Malmö
Susanna Söderman, Taverna Brillo, Stockholm
Bedros Kabranian, Magnus Johanssons bageri och konditori, Stockholm
Moa Brink, Lundbergs Konditori, Stockholm
Kim Lund, Taverna Brillo, Stockholm
Håkan Johansson (coach), Taverna Brillo, Stockholm

Kvalet som är ett kval för Europeiska länder avgörs under veckan 24-28 augusti. 3 finalplatser står på spel och länderna, förutom Sverige, som gör upp om platserna är Frankrike, Italien, Belgien, Ungern, Serbien, Ryssland, Polen, Israel, Spanien och Holland. Kvaltävlingar har redan hållts i Asien, Afrika och Nord/sydamerika. Totalt ska 12 länder ta sig till finalen.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se