Surdegsbrödet är fortsatt populärt och värt att fira med egen dag

Publicerat 2014-04-11 | Postat ämne är: råg, surdeg, vete,

Lördagen den 12:e april firar vi surdegsdagen – ett tydligt tecken på att surdegsbrödet är populärt och efterfrågat av många. Undersökningar visar att intresset håller i sig och att surdegsbrödet toppar efterfrågan strax efter knäckebröd och fullkornsbröd.

Trots att trenden att baka med surdeg avtagit är surdegsbrödet fortsatt populärt och det bröd man saknar mest i brödhyllan. 26 procent svarar att de vill se mer surdegsbröd i brödhyllan i mataffären enligt en undersökning som United Minds genomfört på uppdrag av Brödinstitutet.

– Att baka surdegsbröd kräver kunskap, tålamod och mycket tid, vilket kan vara anledningen till att surdegsbakandet hemma minskat något, säger
Catarina Bennetoft, brödexpert och talesperson på Brödinstitutet. Men vi vill
fortfarande njuta av surdegsbröden och efterfrågan på hantverksbakat surdegsbröd håller i sig.

Intresset för surdegsbröd är störst i storstadsregionerna, där 39 procent av respondenterna väljer surdegsbrödet först. Också på landsbygden håller man surdegsbröden högt medan det är 30 procent av boende i medelstora städer som helst äter surdegsbröd.

Det är främst kvinnorna som väljer surdegsbröd, 39 procent säger sig föredra surdegsbröd framför annat bröd. Medan 30 procent av männen väljer surdegsbröd i första hand.

– I Sverige har vi lång tradition av att baka med surdeg, något som för de flesta bagare varit en självklarhet. Det är först med senare års trend som surdegen lyfts fram som ett värde och därmed synliggjorts för oss konsumenter, säger Catarina Bennetoft, vilket är bra då många uppskattar smaken och konsistensen som surdegsjästa bröd ger och att man nu lättare finner dessa i brödhyllan.

Surdegsfakta

  • Att baka med surdeg är en flera tusen år gammal traditon.
  • Surdegen utvecklar aromer, ökar hållbarheten och håller brödet saftigt längre.
  • Surdegen underlättar kroppens upptag av viktiga vitaminer och mineraler.
  • Den syrliga smaken kommer från mjölksyra- och ättiksyra.
  • Surdegsbröd från södra Europa och USA bakas ofta av vete medan man i Tyskland, Polen och Finland bakar surdegsbröd av råg.

Surdegsdagen firas andra lördagen i april varje år. Läs mer om surdeg under fliken Frågor & svar och Ingredienser i bröd.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se