Prova vår klimatsmarta lunchmacka i sommar

Publicerat 2015-07-09 | Postat ämne är: BRÖD, klimat, macka,

Visste du att en matig smörgås kan hålla dig mätt, ge den näring och energi du behöver och samtidigt vara en klimatsmart matval? Det visar Brödinstitutets klimatberäkning av en mättande macka som passar bra till sommarens luncher. Receptet hittar du här!

Bröd är ett fantastiskt livsmedel. Det är gott, enkelt och kan varieras i det oändliga. Bröd är också ett livsmedel med låg klimatpåverkan. Visserligen påverkar en matig mackas pålägg hur klimatsmart den blir men jämfört med en svensk standard lunch står den sig väl.
Här har vi var och en, en möjlighet att på ett enkelt sätt bidra till att minska den klimatpåverkan vi idag har på jorden. Genom att ändra våra vanor något och äta mer av livsmedel med låg påverkan och då och då äta en klimatsmart macka till lunch eller middag.

När Brödinstitutet lät SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) beräkna hur mycket en näringsberäknad lunchmacka påverkar vårt klimat var resultatet slående. Mackan med äggröra och grönsaker (recept nedan) gav 0,33 CO2e. Jämfört med en svensk standardlunch bestående av potatis, köttbullar, ärter och sås med samma näringsinnehåll gav 2,66 CO2e. Näringsinnehållet i mackan är fördelat på 66,3 g kolhydrater, 22,1 g protein och 10,0 g fett och ger 552 kcal. Beräkningen är gjord för en aktiv kvinna med ett dagligt rekommenderat intag på 2000 kcal.

MACKA MED GORÖRA
2 ägg
2 tsk lätt majonnäs
2 msk Keso
1 ½-2 msk fransk senap
¾ dl (30 g) finriven morot
1 dl (55 g) finrivet syrligt äpple
2 msk hackade örter, dill och gräslök
1 krm svartpeppar från kvarn
1 krm örtsalt
2 stora brödskivor á 55 g, nyckelhålsmärkt
2 salladsblad
2 (20 g) tomatskivor
2-3 (20 g) mycket tunt skivad kålrabbi
½ avokado

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg ägget i kallt vatten, koka upp och koka i 5-6 minuter. Låt ägget svalna, skala och tärna eller mosa.

2. Blanda ägg, majonnäs, keso, senap, riven morot, rivet äpple, och hackade örter. Smaka av med peppar och salt. Låt gärna röran stå och mogna till nästa dag.

3. Mosa eller skiva avokadon och bred på brödskivorna, lägg på salladsblad, fördela röran och lägg på skivad tomat och kålrabbi. Vrid lite nymald peppar på toppen.

Mackan kan varieras med kokta bönor, rökt lax, kaviar, grillad kyckling, knaperstekt bacon mm. Näringsinnehållet ändras dock något liksom mackans påverkan på klimatet.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se