Hälsotrend 2015: Ökat intresse för nordiska bröd

Publicerat 2014-11-03 | Postat ämne är: fullkorn, hjärt- och kärlsjukdom, Trender,

Intresset för nordiska bröd ökar hos konsumenterna i butik, bland de som bakar hemma och hos bagerierna. Klassiska nordiska bröd, gärna med en hälsoaspekt och gärna med fullkorn, är en del av den nya brödtrenden.

– Intresset för nordiska bröd är stort, säger Adam Söderström, Årets Bagare 2014, Bageri Petrus, Stockholm. Våra kunder köper bland annat fiberrika knäckebröd och danska rågbröd. Den lite sötare sirapslimpan och råglimpan Ankarstock är också mycket populära.
Min fullkornsfavorit är rågfralla med Västerbottensost, rökt skinka, dijonsenap och saltgurka.

Fullkornsbröd är också en viktig del av den hälsosamma nordiska kosten. En ny studie visar att den nordiska maten – med fullkornsbröd, bär, svamp, viltkött, fisk och grönsaker – kan bidra både till viktminskning och till bättre hälsa.

Den danska studien, som presenterades på den europeiska hjärtkongressen i Barcelona i början av september 2014, visar att de personer som åt enligt den nordiska kosten minskade i vikt och även sänkte sina riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, exempelvis blodtryck och blodfetter.

– Den nordiska kosten ger likartade effekter på kolesterol och andra riskfaktorer för hjärt- o kärlsjukdomar som Medelhavskosten, säger Viola Adamsson, doktor i medicinsk vetenskap och forskaren bakom den svenska NORDIETstudien. Den nordiska kosten bygger på samma principer som medelhavskost, men med mer lokalt producerade råvaror efter säsong. Det gör att den nordiska kosten även bidrar till ett miljömässigt hållbart samhälle.

Fullkorn är en stor del av den nordiska kosten, framför allt från bröd, men även från gröt och kokta gryn. Det ger fiberrika måltider med lång mättnad och bra näringssammansättning.
– Vi studerade hur en hälsosam nordisk kost påverkar olika riskfaktorer och fann att alla riskfaktorer som kolesterolvärde, blodtryck, blodsocker, insulin och vikt påverkades positivt. Den nordiska kosten är fiberrik. Fiber från råg ger mättnad och minskar suget efter mat medan fiber från havre och korn sänker kolesterolet, säger Viola Adamsson.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se