Glutenfritt, inte för alla

Publicerat 2015-04-28 | Postat ämne är: fibrer, Fodmap, fullkorn, glutenfritt, IBS,

DU HITTAR MER UPPDATERAD INFORMATION I ÄMNET PÅ 10 FAKTA OM GLUTEN.

/Glutenfritt har för många blivit vägen till vad man tror är en hälsosammare livsstil. Många hänger på trenden, men är inte alltid medvetna om konsekvenserna till exempel att det är svårare att ställa diagnos, mindre fibrer och ett dyrare matkonto.

Varför väljer man glutenfritt?
För de allra flesta är det helt onödigt att välja glutenfritt men många väljer den vägen i tron att det leder till en hälsosammare livsstil. Idag framställs gluten som ett av de största hoten till vår hälsa och sägs orsaka ett antal besvär och sjukdomar, bland annat uppsvälld mage, diabets och till och med cancer. Problem som vi vet avhjälps med fiberrika matvanor där fullkornsbröd och andra fullkornsproukter ingår.

Få är intoleranta!
Idag uppskattas att två, möjligen För de som är glutenintoleranta, 2-3 procent av den svenska befolkningen, är det viktigt att strikt utesluta gluten.

Viktigt med diagnos
Har man celiaki/glutenintolerans är man drabbad av en livslång kronisk sjukdom som kommer av att glutenproteinet ger inflammation i tunntarmen. Om inflammationen inte behandlas kan tillståndet bland annat leda till undernäring. Risken, hos den stora grupp konsumenter som driver trenden, är att de utesluter gluten utan att veta om de faktiskt är intoleranta och behöver hålla en strikt glutenfri diet. Det är därför viktigt att få en diagnos innan man utesluter gluten.

Gluten, inte alltid orsaken
Andra som upplever att de mår bättre av att utesluta gluten är de som lider av IBS, en betydligt större grupp, 10-15 procent av befolkningen. Symtomen som IBS (Irritable Bowel Syndrom) orsakar är ungefär de samma som för glutenintolerans dvs diarré, förstoppning, gasbildning och magont som ofta minskar eller avtar helt när gluten utesluts. Men det är inte gluten som är orsaken till besvären utan de fermenterbara kolhydraterna. Har man IBS kan Fodmap hjälpa. Det är en kostbehandling där man tar bort de kolhydrater som jäser i tarmen, såsom fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. Behandling handlar här inte om en lågkolhydratkost utan om att välja rätt kolhydrater. För personer med IBS kan därför en glutenfri diet initialt vara till hjälp, eftersom den snabbt minskar kolhydratintaget.

Glutenfritt är dyrare
Ett glutenfritt val ger en dyrare matkasse då de glutenfria produkterna genrellt kostar mer. Trots att produktutbudet ökat.
Barn upp till 16 kan få bidrag till ett begränsat utbud av glutenfria basprodukter. Därefter varierar stödet i olika kommuner. Läs mer på www.celiaki.se.

Värt att veta:

  • Om magen krånglar, ta först reda på om du har celiaki eller inte genom att lämna in ett blodprov. Visar det att det finns antikroppar mot gluten görs en tunntarmsbiopsi.
  • Personer som har IBS klarar ofta av att äta bröd bakat av dinkel.
  • I USA visar flertalet undersökningar att cirka 30 procent av den vuxna befolkningen äter glutenfritt.
  • I Sverige är det enligt United Minds undersökning 9 procent som undviker att äta gluten. Och 20 procent planerar att äta mindre gluten det kommande året. En intressant jämförelse är att 25 procent undviker laktos och att 35 procent vill äta mindre andel animaliska produkter det kommande året.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se