Bröd ger ökad möjlighet till inlärning

Publicerat 2014-08-15 | Postat ämne är: BRÖD, inlärning, näringsämnen, skola,

Ändå visar ny undersökning från Brödinstitutet att kommunernas skolrestauranger väljer att inte servera mjukt bröd till sina elever. Undersökningen visar att brödserveringen i kommunernas skolrestauranger varken minskat eller ökat under de senaste fem åren. 60 % av landets kommuner väljer att inte servera mjukt bröd dagligen till sina elever. I stället borde det vara tvärtom då en varierad brödkorg kan locka in skoleleverna till skolmatsalen.

I 93 % av de svenska skolorna serveras mjukt bröd bara till vissa lunchrätter som soppa eller vid särskilda tillfällen. Enligt Brödinstitutets undersökning visar skolorna stort intresse för att utöka brödserveringen och även för att baka bröd själva, men väljer ändå att inte prioritera det på grund av tids- och resursbrist.

Brödinstitutet menar att man borde tänka om och ta fasta på de fakta som vi känner till idag, nämligen att bröd är hälsosamt, gott och enkelt att äta.

Det har visat sig att ett rikt brödutbud lockar också de elever som annars inte går till skolrestaurangen och att dessa elever även började äta av maten.
– Bröd är rikt på kolhydrater som är hjärnans viktigaste bränsle och behövs för att ta in kunskap och orka en hel skoldag.

– För de elever som inte äter grönsaker fyller brödet en viktig alternativ roll som givare av viktiga näringsämnen och fibrer som också finns i grönsaker, säger Liza Rosén, doktor i Industriell näringslära.

Vad som styr kostcheferna vid upphandling av bröd är främst brödets innehåll av fullkorn, om det är nyckelhålsmärkt och inte innehåller socker. Att det är ekologiskt är underordnat.

Brödinstitutet genomförde undersökningen för att få en bild hur landets kostchefer resonerar kring brödservering, näringsvärde, inköp och bakande i landets grundskolor. Undersökningen gjordes via mejlenkäter till samtliga kommuner där en kostchef fick svara för hela kommunen. 158 av landets 290 kommuner svarade, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 54 %.

Kort näringsfakta om bröd:

  • Energikälla.Bröd är rikt på kolhydrater som är hjärnans viktigaste bränsle. För att prestera bättre kan man ”boosta” hjärnan med bröd av bra kvalitet.
  • Fett.Bröd har ofta rapsolja som fettråvara. Rapsolja innehåller en hög andel enkelomättat och fleromättat fett som ur hälsosynpunkt är att föredra.
  • Järn.Bröd är en god källa till järn för skolelever som ofta har svårt att få i sig tillräckligt. Järn är ett
    mineral som är viktigt för inlärning och minne. En skiva grovt bröd ger lika mycket järn som en portion broccoli.
  •  Fiber.Bröd är en viktig källa till det dagliga fibertintaget och underlättar kroppens blodsockerreglering, vilket skärper koncentration och minne. Fibrer i bröd ger också mättnadskänsla och minskar behovet av småätande. De flesta elever lyckas inte få i sig tillräckligt med fibrer per dag.
  • Vattenlösliga vitaminer. Bröd bidrar med vattenlösliga vitaminer B1, B2, niacin, folat och vitamin E som bland annat är viktiga för nerver, muskler, hud, hår och tarmar. De hjälper också till med ämnes- och näringsomsättningen.

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se