Livsmedelsstrategin behöver anpassas till 1 planet – Almedalsseminarium
Brödinstitutets Almedalsseminarium den 6 juli resulterade bland annat i ett flertal medskick till vad regeringens nya livsmedelsstrategi behöver innehålla. En sammanfattning av vad som framkom följer här.
- Det är helt nödvändigt att strategin håller sig inom ramen för 1 planet, dvs anpassar sig efter de klimat- och miljöutmaningar som finns och som också är tydligt beskrivna i klimatmålen vid Parismötet december 2015.
- Strategin måste ta upp frågan om hur vi äter, på tallriken, inte bara hur maten produceras.
- Stimulering för framtagande hälsosam och klimatsmart är nödvändig samt tydlighet i hur denna mat ska nå befolkningen.
- Utrymme för innovation och nytänkande kring livsmedelsproduktion är centralt.
- Mätbarhet för hållbarhetsaspekten är helt nödvändig i livsmedelsstrategin.
Medverkande på seminariet var:
- Anna Richert, WWF
- Maria Smith, ICA
- Marianne Backrud Hagberg, Kost & Näring
- Matilda Ernkrans (S), Miljö- och jordbruksutskottet
- Åsa Brugård Konde, Livsmedelsverket
Maria Sitell, moderator
Här hittar du bildspelet om hur klimatsmart och hälsosam mat samspelar.