Foto: Tima Miroshnichenko

SOCKER & SALT

Spela video om tjej-med-godis

Socker innehåller mycket energi och salt påverkar blodtrycket. Lär dig om hur det söta och salta påverkar kroppen och hälsan.

SOCKER

Sockerintaget i Sverige har inte ökat nämnvärt sedan 60-talet vilket är lätt att tro. Men ändå skulle vi behöva minska intaget till hälften då våra sockerkällor numera framförallt kommer från läsk, saft, smågodis, kakor och kex vilket är mat som bara ger kalorier och ytterst lite, om någon, näring.

Det är ett större folkhälsoproblem att vi äter för mycket salt och för lite fullkorn än mängden socker vi äter.

Om socker i bröd

Som osötat bröd räknas bröd med ett sockerinnehåll under cirka 2–3 gram/kilo färdigt bröd då sockret försvinner i jäsningen. Dock ger kolhydraterna i bröd som är bakat på siktat mjöl, en snabbare effekt på blodsockerkurvan än vad själva sockret ger. Fullkorn och fibrer bidrar till jämnare blodsocker vilket gör att fullkornsrikt bröd är bättre för blodsockerkurvan. Detta har inte bara betydelse för dem med diabetes utan en jämn blodsockerkurva har ett samband med god hälsa för alla.

Ett fullkornsrikt bröd med lite socker (max 5 gram socker) har större positiv effekt på hälsan än vad ett osötat, siktat bröd har. Ett annat sätt att uttrycka sig är att ät hellre ett grovt bröd med aningen socker än ett osötat siktat bröd för hälsans skull. Titta efter Nyckelhålet.

SALT

Vi behöver salt för att kroppen ska fungera, men även för att mat och bröd ska smaka. Ibland behövs salt även för att bibehålla hållbarheten i vissa livsmedel. Problemet i dag är att vi äter mer än dubbelt så mycket som vi behöver, enligt Livsmedelsverket. För mycket salt i maten är skadligt och skördar många liv varje år. Vi äter ungefär 10-12 gram (2 tsk) salt per dag, vilket är alldeles för mycket. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter max 5-6 gram salt per dag. Dagens höga saltintag är en av flera orsaker till högt blodtryck som ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Det bästa vore om vi alla kunde minska på saltet stegvis. Då kommer vi att vänja oss vid en mindre salt smak, vilket är vad som behövs. Använd inte mer salt än nödvändigt vid bakning. Undvik extrasaltad mat, som till exempel extrasaltat smör. Det är bara i Sverige dessa alternativ finns.