Lucka 24

God Jul & Gott Nytt År hälsar vi och påminner om att det är maten mellan nyår och jul som har betydelse för hälsan, inte tvärtom.

Ta hand om dig, varandra och håll ut!

Lucka 23

Vörtbröd tillhör julen. Men varför det egentligen? Det svarar mathistoriker Richard Tellström på bakom lucka 23.

Lucka 22

Socker är ett ämne som det finns många olika åsikter om. Men vad gäller egentligen om detta söta som vi är födda med att tycka om? Svaret finns bakom lucka 22 där vi också förklarar vad som gäller kring salt.

 

 

 

Lucka 21

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust bröd? Nja, det finns andra sätt att se vad bröd innehåller. Kolla bakom lucka 21.

Lucka 20

”Vi äter inte så mycket bröd längre.” Det är ett ganska vanligt påstående numera men det är långt ifrån sant. Kolla här vad vd för Sveriges bagare & konditorer Martin Lundell har att säga om den saken.

Lucka 19

Tillsatser – bra, dåliga, onödiga? Vad finns det för regler kring dem egentligen?

Lucka 18

Hur länge har vi ätit spannmålsprodukter egentligen? Mathistoriker Richard Tellström har svaret bakom lucka 18.

Lucka 17

Fullkorn – ett riktigt guldkorn som bara finns i spannmål. Fullkorn har hälsoegenskaper som gör det till den enskilda kostfaktor som förebygger våra stora folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och vissa cancerformer i allra högsta grad. Ändå äter 9 av 10 för lite av det. Frågan är om det behöver vara hela korn? Bakom lucka 17 finns svaret.

Lucka 16

Rester i kylen? Vi slänger rätt mycket mat hemma helt i onödan. Gör en Måndagsmacka istället, det enklaste  och godaste sättet att ta vara på rester.

Lucka 15

Är brödutbudet i Sverige stort eller litet i jämförelse med andra länder? En fråga väl värd att besvara vilket vd för Sveriges bagare & konditorer Martin Lundell gör bakom lucka 15.

Lucka 14

Dags för den största myten av alla: Blir man tjock av kolhydrater?

Lucka 13

Ingen Lucia utan saffransbullar, eller hur? Och varför det är så är en bra fråga. Bagare Alexander Pelli svarar på den.

Lucka 12

Vilken mat är då den nyttigaste? Dietist Klara Standley har svaret bakom lucka 12.

Lucka 11

Magont – det är ett gissel. Bakom lucka 11 tar vi upp vad det oftast beror på, vad man kan göra åt det och brödets roll i det hela.

Lucka 10

Det finns många olika åsikter och idéer om vad som är bra mat för hälsan. Självklart finns vetenskapliga samband mellan mat och hälsa, som innan alla vetenskapliga områden. På Nobeldagen bjuder vi på en turbopresentation av vilka dom är.

Lucka 9

Celiaki är en autoimmun sjukdom som man ganska lätt kan få reda på om man har. Bakom lucka 9 berättar professorn.

Lucka 8

Är det farligt med gluten? Ja, för dem med celiaki. Mer om hur bakom lucka 8.

Lucka 7

Skulle viss mat skapa skadliga inflammationer och vissa inte? Well. Bakom lucka 7 förklarar vi hur det ligger till.

Lucka 6

Mackor kan mycket väl vara en rejäl måltid, eller bara ett mellanmål. Det beror helt på hur mycket bröd och inte minst vilket pålägg man har. Lucka 6 visar hur.

Lucka 5

Surdegen är väldigt bra i bröd med fullkorn för då kan näringsämnena i fullkornet tas upp lättare av kroppen. Och så är det himla gott. Mer om surdeg bakom luckan!

Lucka 4

Att bröd är något av det mest klimatsmarta du kan äta går alltför ofta
under radarn.  Det är synd då det dessutom är ett gott sätt att äta bra mat
för planeten. Mer om detta i lucka 4.

 

Lucka 3

Kolhydrater är långt ifrån ett enda ämne. Kolhydrater finns i många olika
sorter som också har olika funktioner i kroppen. Ungefär som fett som också finns i olika varianter.
I lucka 3 beskriver vi hur det fungerar.

 

Lucka 2

Många äter fritt från till gluten och laktos i tron att det är nyttigare, men stämmer det?
Hör vad vetenskapen säger i frågan.

 

 

Lucka 1

Man blir varken tjock eller smal av något särskilt livsmedel.
Allt handlar om hur mycket man äter i förhållande till hur
mycket man gör av med. Häng med!

Följ oss på sociala medier så missar du inte nån lucköppning om bröd, mat, hälsa och klimat, baserat på vetenskap.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se