Bergis och barkis

Enligt gammal tradition är bergis ett festbröd. Brödets namn kommer ursprungligen från det judiska ordet berakhot, som är en judisk sabbatsbön.

Förmodligen åt man detta lite lyxigare bröd under sabbaten. Judarna fick uppehållstillstånd under Gustav III:s tid i Sverige och fick bosätta sig i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Det är i dessa regioner som bergisbrödet finns. I Göteborg kallas brödet för barkis. Bergis innehåller mjölk till skillnad från det traditionella franskbrödet. Den första långfranskan (franskbrödet) bakades i Stockholm på 1760-talet.

Bergis eller barkis är bakad på vetemjöl, jäst, vatten, fett, mjölk och salt och är osötat. Ytan är spröd och knaprig och beströdd med vallmofrö. Brödet bakas antingen med en snodd degsträng ovanpå eller med en skåra i brödets längdriktning.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se