Matsvinn

Det slängs mycket mat och den största delen av matsvinnet sker i hushållen. Det är ett problem som kräver åtgärder när vi planerar vad och hur vi ska äta.

Naturvårdsverket anger att varje person i Sverige i genomsnitt slänger 95 kg mat, per år. Enligt Brödtermometern november 2020 uppger 13 procent att bröd är den vanligaste typen av livsmedel som oftast hamnar i soporna eller komposten. Det slås av matrester och frukt och grönsaker.

Vilken_mat_slängs_mest_brödsvinn_Brödinstitutet_Brödtermometern_United_Minds

Istället för att slänga brödet finns Måndagsmackan som inte bara är ett svinnsmart utan även klimatsmart och hälsosamt svar på frågan vad man ska äta till lunch eller middag när en mängd olika rester dignar i kylen och skafferiet. Och inga krångliga ingredienser eller timjankvistar behövs för att göra måltiden god och läcker. De flesta bröd funkar och det skadar inte om man använder bröd som har några dagar på nacken. Med de är recepten funkar det bra.

Måndagsmackan är utan motsvarighet ett av de enklaste och bästa sätten att minska matsvinnet hemma. Använd rester du har, lägg på ett bröd och du har en bra macka ur alla nödvändiga perspektiv. Inspireras av drygt 20 olika Måndagsmackor. Allt från köttmackor till veganska och däremellan och för olika säsonger.

Brödsvinn_måndagsmackan_matsvinn_Brödinstitutet

 

BESÖKSADRESS
Sveavägen 25, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 3546
103 69 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se