20 januari 2020 Från LCHF till klimathot – BRÖDTERMOMETERN visar kurvan
Brödtermometern – en årlig opinionsundersökning från Brödinstitutet som presenterar vad vi i Sverige anser om bröd, fullkorn och kolhydrater och dessutom vad man räknar som nyttigast, vilken mat vi slänger mest och att mat som är ”fri från” anses nyttigast. Plus mycket mer. Denna gång presenterades även den förändring av attityder och fokus som har skett inom mat, klimat och hälsa under de nu 9 år som Brödtermometern har genomförts av United Minds.
Ett axplock av resultatet:
– Förvirringen om kolhydraters olikheter och funktion är helt uppenbar. Och stor.
– Nya vegoprodukter är mer creddiga än gamla hederliga som bröd och potatis.
– Konsumenterna oroar sig mindre för att de äter fel.
– Dubbelt så många undviker viss kost av hälsoskäl än som behöver.
Medverkande var: Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik vid Lunds universitet om den oro och de känslor olika slags matval skapar och hur matvanor skapar identitet, tillhörighet och ibland utanförskap. Maria Sitell, dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet som i princip varje dag får svara på omöjliga frågor om kolhydrater och gluten. Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som nog har smakat på de flesta bakverk som finns i vårt långa land. Moderator var Ingela Stenson, omvärldsanalytiker med djup insikt kring konsumenternas val.
Till OPINIONSUNDERSÖKNINGEN Brödtermometern
Till PRESSMEDDELANDET Osäker kunskap om vilken mat som är hälsosam och klimatsmart
Inspelning av seminariet den 20 januari:
22 januari 2019. Varför är det så skruvat med kolhydrater och vår längtan efter Anslagstavlan. Ett rundabordsmöte om myter, beteende och kolhydratskola.
4 juli 2018. Referat från Almedalsseminariet ” Godmorgon alla kunniga hälsojournalister, var har ni varit?”
1 februari 2018. Är fullkorn folkhälsans doldis? Ett rundabordsmöte om fullkornets hälsoeffekter
5 juli 2017. Almedalsseminarium. Varför lyckas bloggarna bättre än forskarna? Om hur fake news tar plats i hälsodebatten.
19 januari 2017. Du är vad du inte äter – ett rundabordsmöte om att äta ”fritt från”. Om gluten, FODMAP och celiaki.