Ta del av våra seminarier

13 april 2021 Gluten – myterna och sanningen. Om vikten av att äta glutenfritt för vissa och inte för alla

’Man kan inte ha lite celiaki, lika lite som att man kan inte vara lite gravid.’ Det var ett av alla spännande saker som sades på webbinariet som samarrangerades av Brödinstitutet och Svenska Celiakiförbundet den 13 april 2021. Fakta om vad som egentligen får kallas för glutenfritt togs upp, inte minst vad som gäller för havre, vidare om skillnaden mellan celiaki och annan magont och varför det inte vore enklare om alla åt glutenfritt.

Klicka här för att se PPT-presentationen från webbinariet.

MEDVERKANDE: Jonas F Ludvigsson, professor vid Karolinska Institutet och barnläkare vid Örebro universitetssjukhus,  Johan Sörberg, bagare & konditor, Sofia Antonsson, leg. dietist, Belly Balance, Smilla Luuk, bakboksförfattare och influencer med celiaki, Linus Engqvist Richert, ombudsman och celiakiexpert, Svenska Celiakiförbundet och Maria Sitell, leg. dietist och kommunikationschef, Brödinstitutet.

 

———————————————–

 

20 januari 2020 Från LCHF till klimathot – BRÖDTERMOMETERN visar kurvan

Brödtermometern – en årlig opinionsundersökning från Brödinstitutet som presenterar vad vi i Sverige anser om bröd, fullkorn och kolhydrater och dessutom vad man räknar som nyttigast, vilken mat vi slänger mest och att mat som är ”fri från” anses nyttigast. Plus mycket mer. Denna gång presenterades även den förändring av attityder och fokus som har skett inom mat, klimat och hälsa under de nu 9 år som Brödtermometern har genomförts av United Minds.

Ett axplock av resultatet:
– Förvirringen om kolhydraters olikheter och funktion är helt uppenbar. Och stor.
– Nya vegoprodukter är mer creddiga än gamla hederliga som bröd och potatis.
– Konsumenterna oroar sig mindre för att de äter fel.
– Dubbelt så många undviker viss kost av hälsoskäl än som behöver.

Medverkande var: Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik vid Lunds universitet om den oro och de känslor olika slags matval skapar och hur matvanor skapar identitet, tillhörighet och ibland utanförskap. Maria Sitell, dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet som i princip varje dag får svara på omöjliga frågor om kolhydrater och gluten. Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som nog har smakat på de flesta bakverk som finns i vårt långa land. Moderator var Ingela Stenson, omvärldsanalytiker med djup insikt kring konsumenternas val.

Till OPINIONSUNDERSÖKNINGEN Brödtermometern

Till PRESSMEDDELANDET Osäker kunskap om vilken mat som är hälsosam och klimatsmart

Inspelning av seminariet den 20 januari:

 

22 januari 2019. Varför är det så skruvat med kolhydrater och vår längtan efter Anslagstavlan.

Ett rundabordsmöte om myter, beteende och kolhydratskola.

 

 

1 februari 2018. Är fullkorn folkhälsans doldis? Ett rundabordsmöte om fullkornets hälsoeffekter

 

Fullkornets_alla_delar

 

19 januari 2017. Du är vad du inte äter – ett rundabordsmöte om att äta ”fritt från”. Om gluten, FODMAP och celiaki.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se