Publicerad 2019-01-28

Varför är det så skruvat med kolhydrater?

Kvalitetskolhydrater är det centrala, inte mängden. Hälsoeffekterna av kolhydrater beror på dels kolhydrattyp, dels i vilken mat de finns. Om det samt varför många längtar tillbaka till Anslagstavlan pratade vi om på rundabordsmötet förra veckan. Talare var Emily Sonestedt nutritionist och docent, Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation, båda från Lunds universitet samt omvärldsanalytiker Ingela Stenson från United Minds och undertecknad.

För tredje året i rad genomförde vi på Brödinstitutet ett rundabordsmöte i Stockholm med stora delar av gräddan av Sveriges mat- och hälsojournalister, tillsammans med några föreläsare. Jag tror att det här är bland det mest meningsfulla vi gör varje år, iallafall ur mitt perspektiv. Och anledningen till att jag tycker så är för att det blir sådan dynamik mellan å ena sidan redan kunniga journalister som vill veta mer, sakkunniga föreläsare, nyheter från den årliga allmänhetsundersökningen å riktig bra dialoger andra sidan.

En rejäl genomgång av hur olika kolhydrater är presenterades. Forskningsläget kring fullkorn togs upp och en nyligen genomförd studie av United Minds visade hur matoron är på väg ner och att fullkorn är populärt samtidigt som rädslan för gluten kvarstår. Rundabordsmötet innehöll också en diskussion om det kan vara så att det stora inflödet av budskap är anledningen till att fler väljer ”fritt från-produkter” för att helt enkelt minimera risken för att äta något som inte är bra för oss.

Det slår mig att kolhydrater verkligen är  mångfacetterade men ändå så ofta benämns som ett ämne. Fett har varit med om en resa där vi idag är fullt medvetna om att olika fetter ger olika effekter. Det är  helt klart hög tid att ta sig an detta även för kolhydrater.

Rundabordsmötets SAMMANFATTNING finns här. Välkommen att ta del av den inklusive en kolhydratskola 1.0 för den vetgirige och om du vill uppdatera dig.

/Maria Sitell, dietist och talesperson Brödinstitutet

Dela
Kopiera länk till inlägget

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se