Publicerad 2019-06-04

Snustorrt och tecknat om kolhydrater - nu som film

På 90-talet var det fett som felaktigt fick utstå attacker från alla möjliga håll. Sedan ett drygt decennium har det märkliga beteendet att utmåla ett särskilt energigivande näringsämne som sämre än de andra förflyttats till kolhydraterna. Och på samma sätt som kring fett på 90-talet så dras alla kolhydrater felaktigt över en kam. För självklart är sanningen mer komplicerad än så.

Det är ju inte okänt att ju längre forskningen kommer desto tydligare blir sambanden. Det gäller förstås även kring olika kolhydrater som har olika funktioner och effekter i kroppen. Och inte minst beror effekterna på  i vilken form de är och hur de är tillagade. Visste du till exempel att rostat, fryst bröd ger lägre blodsockersvar än färskt och ofryst?

Samtidigt så har många självutnämnda experters utlåtande fått en allmän slöja av att ”ju mindre mängd kolhydrater desto bättre”. Det skapar en felaktig bild och jag vågar även påstå att det har nog påverkat människors matvanor – och matglädje – i ännu högre grad än kring fett då just våra stapelvaror finns bland de kolhydratrika livsmedlen. Och är de mest klimatsmarta.

Det finns enormt mycket mer att säga om kolhydrater. Just nu vill vi genom denna förklaringsfilm beskriva de grundläggande skillnaderna och fördelarna med olika kolhydrater. Självklart får den delas var som helst. Och självklart kommer det mera…

För en mer djupgående kolhydratskola: här.

För källor: här.

Maria Sitell, talesperson och dietist på Brödinstitutet.

Dela
Kopiera länk till inlägget

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se