Publicerad 2019-08-05

Second opinion om Maria Borelius sommarprat

Ett av de sommarprat i P1 som har skapat starka reaktioner är Maria Borelius där hon presenterade sitt eget pussel kring det hon anser vara vetenskapen bakom antiinflammatorisk kost.

Det är tydligt att ibland räcker det att skriva böcker som säljer som smör för att kvala in som P1:s sommarpratare. Maria Borelius som kallar sig vetenskapsjournalist är en i denna liga. Det vill säga skriver himla bra, hittar vetenskapliga rön (studier) som i det stora sammanhanget inte håller den kvalitet som krävs för att nå evidens. Hon har också en sk vetenskaplig titel men inte inom området vilket i alla andra sammanhang brukar vara ett minikrav för att med sådan säkerhet som hon gör rekommendera och berätta ”sanningen” om ”matens påverkan på hälsan.” Det är dåligt. Vi behöver ett mer avslappnat förhållande till mat, inte ett mer ångestfyllt där den ena maten antingen presenteras som bra eller dålig. Att grunda uttalande på fakta är en bra start.

Professor och läkare Agnes Wold har med tydlighet reagerat. Här kan du läsa om vad hon säger i tidningen Expressen.

Det blir inte några tunga slutsatser om inte forskningen går till på rätt sätt, dvs har kvalitet och därefter tillsammans med andra studier pekar på evidens. Det är att lura människor att påstå, genom att lägga sitt egna pussel, att det finns samband mellan till exempel tarmhälsa och gluten där underlaget inte håller måttet och sedan presentera det som fakta. Ju fler osanningar som får en aura av ändå vara sanna genom skicklig marknadsföring är kvacksalveri. Genom detta inspirerar hon inte till bättre hälsa vilket kanske är urspungstanken. Tvärtom så silar hon mygg och sväljer kameler och dessutom på mycket svaga grunder. Det tror jag gör det svårare att veta vad som är bra mat då råden inte bara blir många utan också motsägelsefulla.

Här kan du läsa mer om antiinflammatorisk kost.

/Maria Sitell, talesperson och dietist, Brödinstitutet.

Dela
Kopiera länk till inlägget

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se