Publicerad 2019-06-25

Har du fått köttskam?

Det är numera alltid dags att hålla koll på skillnaden mellan vad som hörs mest och vad som har någon slags fakta bakom sig.

Grönsaksätandet ökar och 57 procent äter numera ett helt vegetariskt huvudmål per vecka. Det är vanligast i de tre storstäderna och kvinnorna ligger i topp. Flest så kallade rena vegetarianer finns i åldersgruppen 15–24 år där 10 procent anger sig äta bara från växtriket. Snittsiffran för vegetarianer i hela Sverige är 5 procent.

Och vi behöver ju äta mer växtbaserat, det är förstås ingen tvekan om att det är både bra och nödvändigt för folkhälsan och planeten. I Food & Friends matrapport 2019 som presenterades den 14 juni, framkom också att det finns en tendens till att vi går mot det som gällde förr, dvs närodlat, mindre kött, mer fisk och mer från växtriket, vi tar vara på rester i högre grad och alkoholintaget är mer måttligt. Vi kallar oss för pseudovegetarian och flexitarian (man äter oftast grönsaker men lägger till lite kött ibland när man vill, ungefär). Och vi vill att maten ska vara närodlad och hälsosam (och god, vilken tur). Jag tycker att det i stora drag påminner om hur vi åt för 40–60 år sedan. Om vi kunde förflytta oss till ett kök på 50-talet så överensstämmer det i många avgörande delar med våra matambitioner i dag. Men på 50-talet fanns inget som hette ”no carbs” eller märklig kolhydratskräck. Bröd och spannmål är, liksom då, fortfarande en del av växtriket och är en utmärkt och central del i vår kost för både klimatet och hälsans skull. Om du vill veta mer om olika slags kolhydrater kan du titta här.

Vi förflyttar oss till begreppet veganer. Många veganer använder ingenting från djurriket. Användandet av läder går bort och även ingredienser i t ex schampo går under luppen. Det är helt enkelt en livsstil. Men det är bara 2 procent som är veganer. Förvisso en hundraprocentig ökning från 1 procent. En ren subjektiv bedömning baserat på utbud och röstläge säger mig att det låter som om det är betydligt fler. Självklart kan alla äta veganskt men det innebär inte med automatik att det är bättre mat och näring  eller bättre för miljön, vilket jag (också helt subjektivt) får en känsla av att det allmänna budskapet är. Har vi fått köttskam?

Återigen slår jag ett slag för den helt så kallade vanliga maten – där all slags mat ingår – många gånger så som den var på 50-talet. Den båda var och är bra för både hälsan och klimatet. Det gäller också för resten av den tidens livsstil, dvs bilen stod i högre grad och cykeln användes oftare, man promenerade ofta (utan att räkna steg 🙂 ) och vardagslivet var helt enkelt mer aktivt.

Med det vill jag önska dig en fin sommar. Om du grillar kan det vara gott att ha all slags mat på grillen, alltså grönsakerna, fisken, köttet (ja) och om brödet har några dagar på nacken blir det extra gott att grilla även det. Med en god sås till blir det utsökt.

I höst tar vi nya tag!

Maria Sitell, talesperson och dietist på Brödinstitutet

Dela
Kopiera länk till inlägget

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se