Publicerad 2019-09-02

"Fritt från" i fritt fall

I somras upptäckte jag ett svenskt kändisskap avseende mat utomlands som ligger långt ifrån de medaljer som svenska matkreatörer tar hem på löpande band. Nämligen om behovet av att äta "fritt från" och att alltid kräva att få det serverat.

Historien utspelar sig i Provence där jag tillbringgade en veckas sångensembleutbildning. Det var en enastående kurs och upplägget befriande, inte minst maten.

Redan vid anmälan reagerade jag på att man tydligt angav att slottet serverar endast den mat som står på menyn. Laktosfritt, glutenfritt och andra särskilda behov kunde inte tillgodoses utan det fick man ta med sig själv. Lite märkligt tänkte jag, och tog med två paket knäckebröd som omväxling till baguetten.

Väl på plats i Frankrike så var maten underbart rustik, god, varierad och okonstlad. Det visade sig då att självklart ställde slottet upp med specialkost för dem med celiaki (glutenintolerans) och andra relevanta kostrelaterade sjukdomar. Och ett vegetariskt alternativ serverades vid varje måltid.

Efter fyra dagar tog vi sångpaus och åkte på snirkliga vägar till en tvåstjärnig Michelinrestaurang. Och samma sak hände, det vill säga vi fick vid säkert tre tillfällen inför besöket, information om att ”det finns inget utrymme för specialönskemål om att maten ska vara glutenfri, laktosfri eller vegetarisk”. ’Åk inte med då’, var budskapet.

Det här var ju lite märkligt, tyckte flera av oss. Ingen av oss förstod den starka betoningen kring att inte servera specialkost. Men svaret kom.

Tillslut fick vi veta att svenska sällskap under de senaste åren har haft så många specialönskemål så det var svårt för dem att hantera. Det enda sättet att få rätsida på det var att hålla denna strikta linje inför besöken. Celiaki är lika vanligt i Frankrike som i Sverige vilket även gäller andra kostrelaterade sjukdomar. För dem fanns förstås alternativ mat men det ville man inte skylta med. Erfarenheten sa att det då var som att öppna en fallucka med det ena önskemålet efter det andra från just de svenska gästerna.

Enligt Livsmedelsverket har omkring 15 procent någon slags matöverkänsligt där celiaki utgör 1-3 procent. Andra tillstånd är känslighet för laktos och allergi mot bl a nötter, fisk och soja. Det är centralt att man vid dessa diagnoser får annan mat, både ur ett medicinskt och socialt sammanhang.

I Sverige anger dock 25 procent (utöver de 15 procenten nämnde ovan) att de äter så kallade fritt frånprodukter (fritt från gluten, laktos, tillsatser mm) utan att ha någon slags diagnos eller läkarkontakt. Det är många, så många så att vi är kända utomlands.

Maria Sitell, talesperson och dietist, Brödinstitutet

Dela
Kopiera länk till inlägget

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

  BESÖKSADRESS
  Sveavägen 25, Stockholm

  POSTADRESS
  Brödinstitutet AB
  Box 3546
  103 69 Stockholm

  KONTAKT
  Maria Sitell

  M 0707-64 58 84
  T 08-762 67 95
  E maria@brodinstitutet.se