Publicerad 2019-01-18

Det är fullkornet som håller doktorn borta

Fullkorn är helt enkelt bäst. Iallafall när vi pratar om mat som är bra för hälsan, och för klimatet. För även om fullkorn de senaste åren har varit den kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad så gäller det nu i ännu högre grad. Det visar den sammanställning som Global Burden of Disease - en del av WHO - nyligen har gjort. Och EAT:s rapport om mat för en hållbar planet lyfter fram fullkornet som på en guldbricka. Idag är det Fullkornets dag vilket passar utmärkt då studier och rapporter om dess enastående egenskaper i princip regnar över oss.

Den kända devisen ’Ett äpple om dagen håller doktorn borta’ är nog fortfarande lika sant som tidigare men för att få riktigt bra effekt så lägg till fullkornsbröd. Fullkorn vinner nämligen i listan över vilken mat som förebygger mest enligt Global Burden of Disease. Den samlade forskningen visar att fullkorn förebygger hjärt- och kärsjukdomar, diabetes typ 2 och viss cancer.

Igår lanserade EAT Foundation sin  EAT-Lancet Commission-rapport om mat för en hållbar planet. För att maten ska räcka till 10 miljarder människor ska bland annat 1/3 av maten komma från fullkorn enligt rapporten där klimatforskaren Johan Rockström tydligt har agerat.  Här kan du ladda ner rapporten. I denna radiolänk från P1 finns en tydlig sammanfattning  på 1,5 minut från den 17 januari att lyssna på.

Vi äter alldeles för lite fullkorn, minst av våra nordiska länder dessvärre och ändå har vi det runt omkring oss, på sädesfälten, på bagerier och butiker. 9 av 10 i Sverige äter för lite. Men det är inte  så svårt att ändra på det. Ät omkring 4 skivor fullkornsbröd varje dag och du är en bra bit på väg. Här har du fler fullkornstips från Livsmedelsverket.

Fullkorn är spannmål som har kornets alla naturliga delar – kli, grodd och frövita och skal– även om det har krossats eller malts till mjöl. Se filmen Vet du vad fullkorn är? så blir allt glasklart.

Och självklart ska vi äta äpplen, och andra frukter, rotfrukter och grönsaker också och gärna mer än vad de flesta av oss gör idag. Har du testat en knäckemacka med äppelskivor? En personlig favorit.

Sammanställning och länkar till forskning om fullkorn.
Sammanställning från Global Burden of Disease.

/Maria Sitell, talesperson och dietist, Brödinstitutet.

Dela
Kopiera länk till inlägget

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se