Publicerad 2019-03-14

10 snabba - vetenskap i fickformat

10 snabba har kommit till av den enkla anledningen att de behövs och har efterfrågats. Nu finns de i ny kostym och har fått ytterligare en familjemedlem då 10 snabba om fullkorn har tillkommit.

Frågor, eller falska påståenden, som till exempel ifall gluten är bäst att undvika för hälsans skull, behöver svar som är kortfattade och grundade på evidens. Att äta glutenfritt eller mindre gluten när man inte har celiaki ger inga som helst hälsofördelar. 1-3 procent har celiaki i Sverige men enligt vår senaste allmänhetsundersökning tror gemene man att 18 procent har sjukdomen. Det är en enorm skillnad.

Kolhydrater, det senaste decenniets felaktigt utsedda stora hälsobov, har stått i skamvrån alldeles för länge. Kolhydrater ska lyftas fram som vår primära energikälla, bland annat. Jag vågar nog påstå att bröd är det livsmedel som har fått ta emot de värsta tacklingarna i kolhydratdebatten. Och på tal om kolhydrater, du vet väl om att för mycket salt och för lite fullkorn är ett betydligt större problem  för folkhälsan än vårt sockerintag?

Fullkorn – Nordens olivolja i hälsoavseende. Finns runt omkring oss men ändå äter 9 av 10 i Sverige för lite vilket är sämst i Norden. Fullkorn är faktiskt bäst, iallafall när det gäller hälsan. Enligt WHO är fullkorn numera den kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad.

Till sist men verkligen inte minst är bröd – precis som annan växtbaserad mat – något av det mest klimatsmarta vi kan äta. Ger lika lika utsläpp av CO2-ekv som baljväxter.

Vi vilar på vetenskap och här har du referenser till det vi skriver på 10 snabba.

Välkommen att använda 10 snabba var och när du vill. Du beställer eller laddar ner dem här.

/Maria Sitell, talesperson och dietist, Brödinstitutet

Dela
Kopiera länk till inlägget

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se