Press & nyheter

Alla
Nyheter
Pressmeddelanden
fotoprogramsavethedate
Publicerad 2017-06-08

Varför lyckas bloggarna bättre än forskarna?

Seminarium i Almedalen.
Läs hela
Foto: Ester Sorri
Publicerad 2017-06-08

De fem populäraste mellanmålen

Trots alla nya produkter som dykt upp på marknaden, så är det klassikerna mjölk, macka och frukt som tar hem ligan när föräldrar utnämner sina mellanmålsfavoriter. Därefter kommer fil, yoghurt och grönsaker. I en Novus-undersökning gjord på uppdra...
bakteriemackan_brodinstitutet
Publicerad 2017-04-26

Bakteriemackan – receptet för bättre hälsa

Nu lanserar Brödinstitutet en bakteriemacka för att uppmärksamma att fullkornet i bröd är viktigt för en god tarmhälsa och ett friskare liv. Den består av fullkornsbröd med goda pålägg – och en bakterieodling på toppen. Mackan har skapats av Brödinst...
Beautiful crisp fresh baked bread...
Publicerad 2017-01-31

Om kadmium i bröd

Bröd bakat med grovt vetemjöl innehåller dubbelt så mycket kadmium som grovt rågbröd skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande idag (31/1). Vad som inte framkommer är att fullkorn har många nyttiga funktioner och att 9 av 10 i Sverige äter för l...
Friends enjoying lunch
Publicerad 2017-01-30

Du är vad du inte äter – 41 procent väljer mat som är fri från

Mat förknippas med vad den inte innehåller. En undersökning som United Minds har gjort på uppdrag av Brödinstitutet visar att en av fyra begränsar sitt matintag utan att ha en intolerans. Enligt Livsmedelsverket är 15 procent allergiska/överkänsli...
feeder2
Publicerad 2017-01-17

Poddavsnitt med Maria Sitell på Brödinstitutet & Göran Greider: ”Vad ska vi äta då?”

Livsmedelsföretagens podd Feeder tar er med på flera intressanta samtal om mat. Och ur väldigt många olika synvinklar. I avsnitt nr 3 "Vad ska vi äta då?" diskuterar Göran Greider med Brödinstitutets Maria Sitell, psykolog Anne Grefberg och Fredrik P...
Läs hela
samlingsbild-mackor
Publicerad 2017-01-04

Mackor ersätter lagade måltider

Smörgåsen seglar upp som en alldeles egen maträtt vid huvudmåltiderna lunch och middag även om den fortfarande är mest populär vid frukosten. Inte minst ungdomar ser mackan som ett bekvämt och gott alternativ till lunch eller middag. Matiga mackor...
btf_slide3
Publicerad 2016-10-21

#Bread The Future

Under vintern och våren 2016 genomförde Brödinstitutet initiativet Bread The Future om det klimatsmarta brödet. Här kan du se den fantastiska filmen om mat-tanten från framtiden: roboten Berit. Och vidare ta del av sajten som berättar om det klimatsm...
Läs hela
panelen
Publicerad 2016-08-19

Livsmedelsstrategin behöver anpassas till 1 planet – Almedalsseminarium

Brödinstitutets Almedalsseminarium den 6 juli resulterade bland annat i ett flertal medskick till vad regeringens nya livsmedelsstrategi behöver innehålla. En sammanfattning av vad som framkom följer här. Det är helt nödvändigt att strategin håll...
Läs hela
almedalok
Publicerad 2016-06-10

Almedalsseminarium – vem vinner slaget om planeten?

Att äta nyttigt eller klimatsmart upplevs ibland som motsägelsefullt. Hur ska vi komma vidare för att enklare kunna välja mat som är bra både för bättre hälsa och klimat och vad säger den nya livsmedelsstrategin i frågan. Om detta diskuterar bland an...
Läs hela
Lunch Sven-Erik Bucht
Publicerad 2016-03-24

Klimatsmart macka på Sven-Erik Buchts lunchtallrik

Med initiativet Bread The Future sprider Brödinstitutet kunskap om brödets klimatsmarta egenskaper och vad vi behöver äta mer av för att minska klimatutsläppen, bland annat under en skolturné i Sverige. Brödinstitutet har nu även träffat landsbygdsmi...
eikzmmrtrqccb8opfay0
Publicerad 2016-02-05

Framtidens skollunch – en macka med kanderade larver?

Maten vi äter står för ungefär 25 procent av vår klimatpåverkan. I takt med att jordens befolkning ökar behöver vår konsumtion och våra matvanor förändras. Med initiativet Bread The Future sprider Brödinstitutet kunskap om brödets klimatsmarta egensk...
jbk2hywppadoendfi5fz
Publicerad 2016-01-26

Gräshoppor och myror i framtidens lunchlåda

Få vet att bröd är ett av de mest klimatsmarta livsmedel som finns. Med initiativet Bread The Future sprider Brödinstitutet kunskap om brödets klimatsmarta egenskaper och vad vi behöver äta mer av för att minska klimatutsläppen.
top-img17
Publicerad 2015-11-06

Johan Blidberg från Slöinge är vinnare i Mack-SM 2015

Ett hantverksbakat vetesurdegsbröd är kanske något av det trendigaste just nu, i alla fall när det kommer till att välja bröd till en god lunchmacka. Idag gjorde åtta finalister upp i Mack-SM, tävlingen där Sveriges bästa macka koras. Segraren Johan...
Läs hela
top-img17
Publicerad 2015-10-09

Fira Måltidens dag på Stockholms centralstation

Nygräddat bröd och värmande kyckling- och grönsakssoppa står i centrum när vi firar Måltidens dag den 15.e oktober kl 11-14 på Stockholm central. Måltidens dag uppmärksammar vikten av att äta god och näringsrik mat tillsammans. Dagen firas i bland an...
knackepresent_runda__liggandeBild
Publicerad 2015-10-01

Fibrer – en väg till bättre hälsa, eller?

Fibrer i maten har goda effekter för vår hälsa. Ät fibrer och du håller vikten lättare men minskar också risken för tarmcancer. Ändå är det ett sällan framfört budskap för att främja folkhälsan.  Ett av våra största välfärdsproblem är övervikt och f...
Läs hela
Publicerad 2015-09-16

Ät bröd och sänk din klimatbelastning med nära 90 procent

Idag firas internationella ozondagen, en hyllning till Montrealavtalet som utformades för att skydda ozonskiktet. Brödinstitutet tar därför tillfället i akt att lyfta frågan om klimatsmart konsumtion. Med en matig macka till lunch kan du minska målti...
hela-laget_low_toppbild_liggandeBild
Publicerad 2015-08-24

Svenskt bröd på väg mot världsmästerskap

Vårt Svenska Bagarlandslag har siktet inställt på Bagar-VM i februari nästa år, men redan nu ska de pröva sina talanger. För den 27:e augusti är det kval i Lille i Frankrike. och våra svenska bagare ställer upp med svenska klassiker. I Bagar-VM tävl...
Läs hela
klimatsmart_macka_liggandeBild
Publicerad 2015-07-09

Prova vår klimatsmarta lunchmacka i sommar

Visste du att en matig smörgås kan hålla dig mätt, ge den näring och energi du behöver och samtidigt vara en klimatsmart matval? Det visar Brödinstitutets klimatberäkning av en mättande macka som passar bra till sommarens luncher. Receptet hittar du ...
Läs hela
top-img16
Publicerad 2015-06-25

Bröd kan vara lösningen till ett bättre klimat

Aldrig förr har vi svenskar varit så medvetna om vad vi konsumerar. Vi följer trenddieter, plockar in nya ingredienser och väljer bort andra i vårt dagliga intag av livsmedel. I jakten på det nyttiga och närodlade glöms däremot ett av våra äldsta och...
Läs hela
glutenfrittthinkstockphotos-492601497_liggandeBild
Publicerad 2015-04-28

Glutenfritt, inte för alla

Glutenfritt har för många blivit vägen till vad man tror är en hälsosammare livsstil. Många hänger på trenden, men är inte alltid medvetna om konsekvenserna till exempel att det är svårare att ställa diagnos, mindre fibrer och ett dyrare matkonto. V...
Läs hela
gabriel-vinnarbild-2_Helspaltspuff
Publicerad 2015-03-19

Årets bagare är utsedd

Gabriel di Grado från Spånga konditori tog hem titeln som Årets Bagare 2015 - de svenska mästerskapen för professionella bagare. Tävlingen avgjordes under tre intensiva dagar i Nordstan i Göteborg. Andra plats gick till Anders Fredriksson och tredjep...
Läs hela
top-img9
Publicerad 2015-02-12

Bröd är viktigt för vår hälsa

Bröd ger oss härliga smakupplevelser, energi och viktiga näringsämnen. Det är grunden till en bra frukost, ett gott tillbehör till maten eller en måltid i sig. Som lunch eller middag kan mackan vara en fullvärdig måltid. Sverige är ett fantastiskt b...
Läs hela
vortbrod__2__liggandeBild
Publicerad 2014-12-11

Till jul väljer vi klassiska brödsmaker

Vörtbrödet är unikt för Sverige men finns också i Finland och Norge. Ett bröd historiskt bakat för fest till jul, påsk och höstens skörd. Idag förknippar vi det främst till julens skinkmacka och dopp i grytan.
vortbrod__2__liggandeBild
Publicerad 2014-12-11

Till jul väljer vi klassiska brödsmaker

– I Sverige äter vi cirka 3,1 miljoner vörtbröd, och det mesta säljs i december. Vörtbröd är en riktig julfavorit – och ett exempel på hur vi vid vissa högtider, som till exempel jul, byter ut eller kompletterar våra vardagsbröd med klassiska brödsor...
Läs hela
Publicerad 2014-11-27

Ät bröd för klimat och hälsa

Att äta bröd är smart för klimatet och miljön. Är brödet rikt på fullkorn är det också bra för hälsan och därför ett av de livsmedel som vi bör äta mer av enligt de nya kostråd som Livsmedelsverket nyligen presenterat. Mat som är bra för miljön är o...
Läs hela
lewander_2013121110726_liggandeBild
Publicerad 2014-11-03

Hälsotrend 2015: Ökat intresse för nordiska bröd

Intresset för nordiska bröd ökar hos konsumenterna i butik, bland de som bakar hemma och hos bagerierna. Klassiska nordiska bröd, gärna med en hälsoaspekt och gärna med fullkorn, är en del av den nya brödtrenden. - Intresset för nordiska bröd är sto...
Läs hela
top-img7
Publicerad 2014-10-31

Hälsotrend 2015: Ökat intresse för nordiska bröd

Intresset för våra traditionella nordiska bröd växer, särskilt om de fått en hälsosam uppdatering enliget Årets Bagare Adam Söderström. Det stämmer väl med det ökade intresset för den nordiska maten som ger hälsoeffekter liknande medelhavskosten...
lewander_2013121110742_staendeBild
Publicerad 2014-10-17

Brödet – en viktig roll för inlärning?

Enligt Livsmedelsverket hör bröd till våra viktigaste energikällor. Men de understryker att det ska vara bröd med hög halt fullkorn. I deras råd ”Bra mat i skolan” beskrivs bra skolmat som den som eleverna tycker om och känner igen men som ändå utman...
Läs hela
br_d_i_skolan_omslag_staendeBild
Publicerad 2014-10-07

Bröd i skolan vann pris

Brödinstitutets skrift "Bröd i skolan" tilldelades Svenska Publishing-Priset 2014 den 6:e oktober. Bröd i skolan är en färgstark inspiration och informationsskrift som riktar sig till dem som arbetar med mat i skolan. Med Bröd i skolan vill Brödinst...
Läs hela
eae9rsq8d1wz2uu5m9ht_liggandeBild
Publicerad 2014-09-29

Kanelbullen fyller 15 år

På lördag den 4:e oktober firas Kanelbullen för 15 gången. Intresset kring dagen är stort för både bagare och konsument då uppskattningsvis 8 miljoner bullar ska bakas och avnjutas. På lördag kommer vi äta fler än 8 miljoner bullar för att fira att ...
Läs hela
top-img2
Publicerad 2014-09-14

Minska undernäring i äldreomsorgen med näringsrikt bröd

Matglädje hos de äldre skapar också livsglädje. Med enkla medel kan personalen göra måltiden lättillgänglig och mindre men lika näringsrik. Genom dofterna från bakning stimuleras matlusten och med smörgåsar på kvällsvagnen minskas nattpausen. Närings...
Läs hela
lewander_2013121110719_staendeBild
Publicerad 2014-08-15

Bröd ger ökad möjlighet till inlärning

Ändå visar ny undersökning från Brödinstitutet att kommunernas skolrestauranger väljer att inte servera mjukt bröd till sina elever. Undersökningen visar att brödserveringen i kommunernas skolrestauranger varken minskat eller ökat under de senaste fe...
Läs hela
top-img9
Publicerad 2014-08-11

Minska undernäring i äldreomsorgen med näringsrikt bröd

Det är svårt att få i sig tillräckligt med näring när man blir äldre och äter mindre. En smörgås ger viktiga näringsämnen och är enkelt att äta och ta till för vårdpersonalen när det är långt mellan måltiderna. En smörgås kan ersätta en lagad måltid ...
xg0bgrhpgrsqozf3syfa
Publicerad 2014-07-14

Bröd ger ökad möjlighet till inlärning och eleverna bättre ork att klara hela skoldagen

Brödserveringen i skolan den samma som för fem år sedan enligt en ny undersökning från Brödinstitutet. Det är gott och nyttigt knäckebröd som främst serveras men en utökat brödkorg kan stimulera till bättre ätande och därmed bättre ork och kraft till...
top-img3
Publicerad 2014-06-26

Kan bröd användas som verktyg för att minska undernäring i äldreomsorgen

Matglädje hos äldre skapar livsglädje. Med enkla medel kan man göra en måltid näringsrik och lättillgänglig. Bakning är ett sätt att stimulera aptit och skapar delaktighet. Kan man se brödet som en resurs i vården och omsorgen av våra äldre för att g...
Läs hela
surdegsmacka_liggandeBild
Publicerad 2014-06-26

Det goda brödet – lösningen på de dåliga PISA-resultaten?

Brödinstitutets nyligen genomförda undersökning visar att brödserveringen i kommunernas skolrestauranger inte gått ner under de senaste fem åren. Men det är fortfarande 60 % av landets kommuner som inte serverar bröd dagligen till sina elever. Under...
Läs hela
knackefrukt_liggandeBild
Publicerad 2014-04-27

Ny forskning visar: Knäckebröd ger större mättnad

Ny forskning bekräftar ytterligare att råg har en förmåga att minska hunger och ge en längre känsla av mättnad. Man har gjort olika studier vid Sveriges Lantbruks universitet (SLU) under åren. Den senaste presenterades i mars i år och visade på knäck...
Läs hela
vmbrod_liggandeBild
Publicerad 2014-04-11

Surdegsbrödet är fortsatt populärt och värt att fira med egen dag

Lördagen den 12:e april firar vi surdegsdagen – ett tydligt tecken på att surdegsbrödet är populärt och efterfrågat av många. Undersökningar visar att intresset håller i sig och att surdegsbrödet toppar efterfrågan strax efter knäckebröd och fullkorn...
vmbrod_liggandeBild
Publicerad 2014-04-11

Surdegsbrödet är fortsatt populärt och värt att fira med egen dag

Lördagen den 12:e april firar vi surdegsdagen – ett tydligt tecken på att surdegsbrödet är populärt och efterfrågat av många. Undersökningar visar att intresset håller i sig och att surdegsbrödet toppar efterfrågan strax efter knäckebröd och fullkorn...
Läs hela
olika_brod_liggandeBild
Publicerad 2014-02-18

Inga samband mellan vetekonsumtion och sämre hälsa

Vetet blir ibland anklagat för att vara boven bakom en försämrad hälsa. En ny studie visar att konsumtion av fullkorn från vete tvärtom motverkar att vi drabbas av diabetes, hjärtkärlsjukdom och övervikt. Förr i tiden var vete och vetemjöl en lyxvar...
Läs hela
vortbrod__2__liggandeBild
Publicerad 2013-12-19

Populära julbröd ur det stora svenska matarvet

Brödet bär vår tradtion och har utvecklats till ett stort och innehållsrikt utbud genom århundranden av anpassning och nyskapande.
top-img12
Publicerad 2013-12-11

Nyttan av att äta bröd övervinner risken med akrylamid

– Nyttan av att äta bröd måste vägas mot riskerna med akrylamid och då vinner nyttan, säger Catarina Bennetoft, Brödinstitutet. De bröd som innehåller råg och mycket fullkorn har ett högt värde för vår hälsa, trots att de samtidigt innehåller högre h...
top-img4
Publicerad 2013-11-25

Innehållet av fibrer allt viktigare när vi svenskar väljer bröd

Hela 45 procent av svenskarna anser att innehållet av fibrer är viktigt när de väljer bröd. Det är en ökning med 14 procent jämfört med föregående år. Det konstaterar Brödinstitutet i sin senaste undersökning.
BI 0073
Publicerad 2013-10-23

Fira Måltidens dag med nygräddat bröd och varm soppa!

Måltiden är en viktig gemensam stund på dagen - många har inte den. Detta uppmärksammas under Måltidens dag den 24:e oktober, runt om i landet. På Kulturhuset serveras soppa och nygräddat bröd av Måltidsakademien och Brödinstitutet.
top-img18
Publicerad 2013-10-18

Brödkonsumtionen oförändrad trots LCHF

En ny undersökning visar att brödkonsumtionen inte påverkats på grund av LCHF. Att följa en diet anses svårt - främst i sociala sammanhang. De flesta av oss behöver inte följa en diet utan mår bäst av att äta varierat och röra sig regelbundet....
top-img1
Publicerad 2013-07-08

Ladda träningsväskan med återhämtnings-mackor i sommar!

En ny undersökning visar att de som tränar mycket väljer att äta bröd ofta. Bröd ger snabb energi och det ger i sin tur snabb återhämtning. Av de som tränar 5-7 ggr per vecka äter 79,2 procent bröd fem gånger per vecka. Träning, mat och återhämtning ...
top-img2
Publicerad 2013-06-03

Det köpta brödet är miljösmart

Miljön står i fokus den 5:e juni då Värlsdmiljödagen firas. Bröd är ett miljösmart livsmedel som belastar miljön minimalt från ax till limpa i butik. I en undersökning av SIK kan man utläsa att den största delen av miljöpåverkan sker i primärprodukti...
top-img10
Publicerad 2013-04-11

1 av 3 svenskar väljer helst surdegsbröd

Surdegsbrödet har fått en egen dag och är väl värt att fira! Surdeg är en gammal jäsmetod som kräver lite längre tid. Surdegen ökar kroppens upptag av viktiga mineraler som järn, magnesium, zink m.fl. Dessutom ger surdegen brödet en speciell smakkara...
macktjej
Publicerad 2013-02-14

Prickigkorvmackan förknippas mest med barndomen

Vilka är våra bästa barndomsmackor? I en undersökning bland 1000 personer ser vi att det skiljer sig en del mellan generationerna, men prickigkorvmackan står än högt i kurs. För att vi ska få i oss bra med energi och viktiga mineraler som järn, komme...
top-img16
Publicerad 2013-01-23

Studenter äter mindre bröd

Januari är för många en tung måndad ekonomiskt. Håller man igen är det oftast på maten. Vill man ändå äta nyttigt och bli mätt är brödet ett bra alternativ och komplement. Bröd med fullkorn och fibrer är ger inte bara energi, vitaminer och minerarler...
top-img5
Publicerad 2013-01-16

Krångliga dieter får svenskarna att ge upp

Brödinstitutets och United Minds undersökning visar att många som väljer att följa en lågkolhydratdiet slutar då det är svårt att följa, ger inget resultat eller är för dyrt. Man saknar vissa livsmel som bröd och pasta. Att äta bröd ger inte bara pos...

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se